







Descriere
Ulei esential de Pin de padure (5 ml) 100% pur si natural, cu efect de improspatare, netezire si stralucire a pielii, uleiuri esentiale Bulinn
Cantitate: 5 ml
Brand exclusivist BULINN
Uleiul esential natural de pin (Pinus sylvestris) are actiune de regenerare, reintinerire, reimprospatare si dezodorizare.
Da luminozitate tenului. Are un efect echilibrant, de netezire si stralucire asupra pielii.
Se poate adauga in uleiurile de masaj, in apa de baie si in produsele cosmetice pentru piele si par.
Uleiul esențial natural de pin este un lichid fluid, de culoare galben pal și miros proaspăt, specific de rășinoase.
Calitate ulei esenţial:
100% pur (fără adaos de alte uleiuri)
100% natural (nedenaturat cu adaos de molecule sintetice)
100% integral (nedecolorat, nerectificat)
Moduri de utilizare:
1. Aromaterapie
2. Utilizare externă
3. Utilizare internă
Uleiul esențial natural de pin este apreciat pentru efectul antiseptic asupra căilor respiratorii și tonic, stimulator asupra organismului în general. Parfumul său reconfortant evocă mirosul sevei de brad.
Este utilizat în aplicații cutanate pentru efectul încălzitor și decongestionant, iar în aromaterapie este benefic în caz de epuizare.
1. Aromaterapie cu ulei esential de pin
Uleiul esențial de pin în aromaterapie este util pentru persoanele extenuate, hipotensive, afectate de oboseală cronică și epuizare. Creste increderea in sine, este un tonic puternic si stimulent al sistemului nervos, ofera energia emotionala pozitiva celor care au remuscari si imagini de sine negative, inlocuind vina necuvenita cu iertarea si acceptarea de sine, este recomandat persoanelor care se autoinvinuiesc, care se simt responsabile nu numai de propriile lor greseli, dar si de greselile altora, elimina stresul emotional, tensiunea nervoasa si anxietatea, agresivitatea, intareste memoria (mai ales daca il combinati cu uleiul esential de rozmarin si lamaie).
- Lampa de aromaterapie este incalzita prin intermediul direct al unei flacari. Bolul in care se afla apa nu trebuie sa fie prea mic, deoarece se evapora prea repede si uleiul se poate incinge. Distanta pana la flacara ar trebuie sa fie de cel putin 10 cm si apa nu ar trebui sa fie mai calda de 50-55 de grade. Apa nu trebuie sa inceapa sa fiarba, deoarece mirosul si efectul uleiului se schimba. Numarul de picaturi depinde de dimensiunea camerei: 5 picaturi pentru o suprafata de 5 mp.
- Dacă difuzorul este conectat la o sursa de energie electrica, se pot pune 10-15 picaturi de ulei esential, in functie de suprafata incaperii.
- Puneti pe calorifer, intr-un vas cu apa, 10 picaturi de ulei esential de pin.
- Spray pentru camera: într-o sticla de 100 ml, inchisa la culoare si prevazuta cu pulverizator, adaugati maxim 35-40 de picaturi de ulei esential de pin. Agitati bine inainte de utilizare. Puteti prepara un spray cu efect dezinfectant si antimicrobian, impotriva insectelor sau pur si simplu pentru o stare de bine.
- In timp ce conduceti, pentru invingerea oboselii si cresterea atentiei in trafic puneti 2-3 picaturi de ulei esential pe mocheta masinii. Fiti atenti ca uleiul esential sa nu ajunga in contact cu materialele plastice (tapiterie, bord, volan, covorase de cauciuc, etc.), deoarece uleiul le corodeaza.
- In gospodarie, pentru mentinerea curateniei si dezinfectare:
- Pentru indepartarea mirosului neplacut, dar si cu rol dezinfectant, puteti pune 10 picaturi de ulei esential de pin impreuna cu solutia preferata, in apa cu care spalati pe jos.
- Pentru a raspandi un miros placut in casa, dar si pentru dezinfectarea si indepartarea microbilor, puneti 5 picaturi de ulei esential pe o discheta demachianta si introduceti-o in sacul de la aspirator. Si in apa cu care spalati gresia puteti pune cateva picaturi de ulei esential.
Difuzarea uleiurilor esențiale se face cu precauție în preajma animalelor de companie. Asigurați-vă că ușa încăperii este deschisă, astfel încât acestea să o poată părăsi în cazul în care simt disconfort, iar daca apar reacții neobișnuite adresați-vă medicului veterinar.
2. Utilizare externa
Uleiul esențial de pin este indicat în afectiuni ale pielii, psoriazis, eczeme, prurit, scabie, rani, degenerescenta maculara, cataracta, afectiuni ale cailor respiratorii, afectiuni pulmonare, gripa, sinuzita, rinita, astm, hiperhidroza plantara, reumatism, guta, frigiditate, impotenta, timiditate excesiva, epuizare nervoasa, depresie, anxietate, furuncule, taieturi, stres, congestii, staze limfatice, sciatica, lumbago, artrita.
Proprietăți terapeutice ale uleiului esențial de pin:
Antibacterian: S-a demonstrat faptul că uleiurile bogate în monoterpene, precum uleiul de pin (care are în componență aproximativ 80% a-pinene din familia monoterpenelor), au acțiune antibacteriană și antimicrobiană puternică.
Antifungic: Un studiu recent a demonstrat acțiunea uleiurilor bogate în carvacrol, thymol și a-pinene împotriva candidozei, chiar și atunci când aceasta este rezistentă la substanțe precum fluconazol și variconazol.
Antiseptic: Datorită proprietăților lui antimicrobiene, pinul este un foarte eficient antiseptic pulmonar, urinar, hepatic.
Analgezic: Poate să reducă durerea și să calmeze mușchii obosiți. Este util de asemenea în caz de dureri reumatice.
Antiviral: Uleiul de pin este unul dintre cele mai potrivite remedii naturale în sezonul virozelor.
Decongestiv: Are acțiune decongestivă atât pentru sistemul respirator, cât și pentru cel muscular. Fiind decongestiv pentru mușchi, îmbunătățește circulația și are efect de încălzire.
Expectorant: Având acțiune asupra sistemului respirator, acest ulei poate fi un foarte bun expectorant.
Diuretic: Unele surse spun că pinul are acțiune diuretică asupra țesuturilor; probabil această acțiune are legătură cu proprietățile lui decongestive.
Antioxidant: Uleiul esential de pin are efect antioxidant asupra pielii, neutralizeaza radicalii liberi, netezesc pielea, vindeca acneea, cosurile, curata porii. Impiedica imbatranirea prematura, netezeste ridurile, ofera o aroma placuta produselor cosmetice.
Pentru păr: Indeparteaza paduchii si omoara ouale acestora. Stimuleaza cresterea parului, pastreaza scalpul curat, fara matreata. Ofera parului un aspect viguros, puternic si lucios si il protejeaza impotriva deteriorarii.
Moduri de utilizare externă ale uleiului esențial de pin:
- este un produs ce nu se folosește ca atare pe piele, doar ca ingredient în preparate cosmetice și compoziții pentru aromaterapie
- ca ingredient pentru prepararea de creme, balsamuri și alifii, aplicate sub formă de masaj încălzitor, înainte de sport sau pentru membre reci
- diluat în ulei vegetal, aplicat prin masaj pe zonele cu dureri reumatismale, artrite, sciatică, picioare dureroase sau umflate
- diluat în ulei vegetal, aplicat prin masaj pe spate pentru fortificarea sistemului imunitar, în special în sezonul rece
- inclus într-o bază de cremă sau în ulei vegetal, aplicat prin fricționare pe torace în caz de probleme ale tractului respirator, bronșite, sinuzite, laringite
- adăugat în apă fierbinte sau infuzie de plante, prin inhalare, ca adjuvant în infecții respiratorii, bronșite, sinuzite, tuse, răceli
- ca esență parfumantă, tonică și antiseptică pentru săpunuri, produse de igienă
- în vaporizator sau pulverizat în încăperi, eventual împreună cu alte esențe, în caz de oboseală, epuizare fizică și mentală, astenie
Aburul facial: 1-4 picaturi de ulei esential de pin, adaugate intr-un bol cu apa fierbinte - curata porii si redau sanatatea pielii.
Îmbogățirea produselor cosmetice: adaugati 3 picaturi de ulei esential de pin in 10 ml de crema sau ulei vegetal sau 2-3 picaturi de ulei esential in 10 ml de gel de dus, sampon sau balsam pentru par.
Ulei de masaj: la 10 ml de ulei vegetal adaugati 10 picaturi de ulei esential de pin. Folositi amestecul pentru un masaj local în caz de afectiuni pulmonare, astm, tuse (masajul spatelui, gatului, pieptului).
Pentru masajul integral al corpului (detoxifiere, celulita) va puteti prepara un ulei de masaj folosind 20-25 de picaturi de ulei esential de pin la 50 ml de ulei vegetal.
Baie de șezut: în caz de infectii urinare. Se umple un bazin suficient de mare pentru a sta in apa calda cu partea de jos a corpului, inclusiv zona soldului. Se adauga 3-5 picaturi de ulei esential de pin, amestecate in prealabil cu o lingura de lapte sau cu o ligurita de bicarbonat si se omogenizeaza cu apa. Durata băii de șezut: 10-15 minute.
Baie pentru picioare: inlatura oboseala, stimuleaza circulatia periferica. Adaugati in apa calda din vas 10 picaturi de ulei esential de pin, amestecate in prealabil cu o lingura de lapte sau cu o lingura de sare (neiodata sau sare de magneziu).
Baie: relaxeaza corpul si spiritul. La o cada plina se pot pune 5-8 picaturi de ulei esential, amestecate in prealabil cu o lingura de emulgator (lapte, miere, sare).
Comprese calde sau reci: în 300 ml de apa rece sau calda adaugati 5-6 picaturi de ulei esential de pin si inmuiati un servet din bumbac. Il stoarceti si-l aplicati pe zona cu probleme. Pentru articulatii sunt utile compresele reci. Pe zona abdominala sau pe piept (afectiuni respiratorii) – folositi comprese calde.
Sauna: utilizati 5-10 picaturi ulei de ulei esential de pin.
3. Utilizare interna
Uleiul esențial de pin este util în toate afecțiunile cailor respiratorii, bronșite, traheite, pneumonii, TBC, astm, gripa (răceli), afecțiuni urinare (pielite, cistite, prostatite inferioare), infecții în general, litiază biliară, stări de slăbiciune, rahitism, gastralgii, nevroze, stres, tulburări metabolice, reumatism.
Copii peste 7 ani: 1-2 picături în amestec cu miere de albine, de 2-3 ori pe zi, după mesele principale.
Adulți: 3-5 picături diluate cu ceai, de 2-3 ori pe zi, după mesele principale.
Pentru uz intern se va consulta medicul.
Precauții și contraindicații:
Nu se va depăși doza indicată și nu se va utiliza nediluat.
Persoanele hipertensive sau cele care sufera de epilepsie nu vor folosi acest ulei esential.
Datorita efectului „asemanator cu cortizonul”, se recomanda precautie in cazurile de patologie asociata.
Nu este recomandat pentru copii mai mici de 7 ani.
Nu se utilizeaza in perioada de sarcina sau alaptare.
Evitati contactul cu ochii si mucoasele membranare.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Informaţii generale privind utilizarea uleiurilor esențiale
Uleiurile esenţiale sunt produse concentrate care pot dăuna dacă nu sunt utilizate corespunzător.
Uleiurile esențiale nu trebuie utilizate nediluate pe piele. Utilizatorii experimentaţi şi practicienii în aromaterapie recomandă în anumite cazuri aplicare nediluată. Lavanda și Tea tree de exemplu sunt prezentate de către o serie de specialişti ca putând fi utilizate nediluat. Cu toate acestea, ar trebui evitată aplicarea nediluată fără supravegherea unui specialist, deoarece ar putea să apară la unele persoane reacţii severe.
Testul de toleranţă
Diverse uleiuri esențiale pot provoca sensibilizare sau reacţii alergice la unele persoane. Atunci când se utilizează pentru prima dată un ulei esențial, este recomandată efectuarea unui test de 24 ore cu un plasture. Puneţi o cantitate mică de ulei esenţial diluat 1% în ulei vegetal pe piele în zona antebrațului (în pliul interior al cotului) şi aplicați un plasture. Aşteptaţi 24 de ore pentru a vedea dacă există vreo formă de reacţie neplăcută (roşeaţă, mâncărime).
Utilizare în cosmetică
Diluția uzuală recomandată în general pentru uleiuri esențiale este de 0,5-2%. Se amestecă în unturi sau uleiuri vegetale, în creme, loţiuni, geluri sau baze cosmetice.
1 ml de ulei esențial înseamnă aproximativ 30 picături, depinde însă de vâscozitatea uleiului şi de tipul picurătorului, astfel cel mai sigur mod de dozare este seringa sau pipeta gradată.
Pentru săpunurile melt&pour dozajul uleiurilor esenţiale poate merge până la 4%, pentru parfumuri în bază de ulei sau alcool uleiurile esenţiale se pot adăuga în procent mult mai mare.
Pentru siguranţa utilizării uleiurilor esențiale:
- păstrați uleiurile esenţiale în sticle de culoare închisă, ferite de lumina soarelui şi închise etanș;
- nu aplicați în apropierea ochilor decât în diluţie mare (cca. 0,05-0,5%), nu aplicaţi pe răni deschise sau nediluat pe mucoase, în urechi;
- nu administrați pe cale orală decât uleiuri esenţiale adecvate pentru uz intern şi doar sub supravegherea unui specialist autorizat;
- este recomandată efectuarea unui test de toleranţă înainte de a aplica pe piele un ulei esențial încă neutilizat, pentru a vă asigura că nu există nicio reacție nedorită. Dacă apar iritații, stergeți zona afectată cu un ulei vegetal şi evitaţi utilizarea uleiului esenţial respectiv;
- unele uleiuri esenţiale sunt fotosensibilizante, cum ar fi cel de grapefruit, lămâie, mandarină sau portocală. Evitaţi expunerea pielii la soare timp de cel puţin 4 ore după aplicarea compoziţiilor ce conţin uleiuri fotosensibilizante;
- sarcina şi alăptarea - deși multe uleiuri esențiale sunt inofensive în această perioadă, este de preferat să se consulte medicul sau un aromaterapeut înainte de a folosi orice ulei esenţial în timpul sarcinii şi alăptării. În trimestrul I de sarcină se va evita utilizarea uleiurilor esenţiale.
- necesită precauţie aplicarea compoziţiilor ce conţin uleiuri esenţiale la copii. În general nu se recomandă folosirea lor la copiii de sub 3 ani, iar la copii mai mari compoziţiile pot conţine uleiuri esenţiale în concentraţie adecvată, pe baza indicaţiilor unui aromaterapeut;
- în cazul ingerării accidentale de ulei esential, a nu se provoca voma. Se administrează un pahar de lapte gras sau câteva linguri de ulei vegetal comestibil și se apelează la ajutor medical;
- nu lăsați nesupravegheate vaporizatoarele, candela sau arzătoarele aromatice, nu le așezați în apropierea materialelor inflamabile (perdele, obiecte din lemn, îmbrăcăminte) și stingeți-le întotdeauna înainte de culcare sau părăsirea locaţiei;
- persoanele care suferă de astm sau alergii respiratorii, vor evita inhalarea directă a uleiurilor esenţiale;
- unele uleiuri esenţiale ar trebui evitate de către persoanele ce suferă de epilepsie sau alte afecţiuni grave;
- nu înlocuiţi tratamentele prescrise de personalul medical cu utilizarea uleiurilor esenţiale. Dacă vă aflaţi sub tratament medicamentos sau homeopatic, consultaţi-vă medicul curant înainte de utilizarea uleiurilor esenţiale;
- nu lăsaţi uleiurile esențiale la vederea şi îndemâna copiilor. Pentru siguranţă, nu îndepărtaţi picurătorul din sticluţa cu ulei esenţial.
Informaţiile disponibile pe site-ul nostru despre uleiurile esenţiale sunt puse la dispoziţia dumneavoastră cu titlu informativ. Acestea sunt alcătuite pe baza sintezei literaturii de specialitate şi a documentaţiei de la producători, nu ne angajează responsabilitatea şi nu constituie informaţii medicale.
Ulei