







Descriere
Ulei esential de Lavanda (5 ml) 100% pur si natural, cu efect de diminuare a ridurilor si acneei, uleiuri esentiale Bulinn
Cantitate: 5 ml
Brand exclusivist BULINN
Uleiul esential natural de lavanda (Lavandula angustifolia) are un parfum placut, ce induce calmul si relaxarea.
Grabeste procesul de regenerare celulara. Ajuta la reducerea acneei, a ridurilor si da luminozitate tenului. Este un ulei potrivit pentru toate tipurile de ten.
Se poate adauga in uleiurile de masaj, in apa de baie si in produsele cosmetice pentru piele si par.
Calitate ulei esenţial:
100% pur (fără adaos de alte uleiuri)
100% natural (nedenaturat cu adaos de molecule sintetice)
100% integral (nedecolorat, nerectificat)
Moduri de utilizare:
1. Aromaterapie
2. Utilizare externa
3. Utilizare interna
1. Aromaterapie
- Aromaterapie cu ulei de lavandă
În acest caz uleiul esenţial de lavandă acţioneză atât asupra sistemului respirator, cât şi asupra sistemului nervos, ajutând la combaterea insomniei, a anxietăţii, a bolilor legate de stres, depresie, etc. Aromaterapia cu ulei de lavanda se poate realiza in mai multe moduri:
- Aromaterapia cu ajutorul unor lămpi odorizante, care sunt de regulă din argilă și se încălzesc cu o lumânare mică, plată. În acest caz trebuie avută grijă ca apa în care se adaugă uleiul esenţial (cca 3-6 picături) să fie suficientă şi uleiul să nu se ardă.
- Aromaterapia cu inhalatoare personale, care reprezintă o metodă activă şi personală de inhalare, prin care beneficiem de aroma intensă al uleiului esenţial doar noi, fără să „deranjăm” pe cei din jur (care pot fi sensibili sau alergici). Se picură 10-15 picături de ulei esenţial pe fitilul din interiorul inhalatorului şi se inhalează. Aroma va persista în inhalator cca 3-4 luni. Se foloseşte pe durate scurte de 5-10 minute, de 3-4 ori pe zi.
- Aromaterapia prin inhalațiile cu abur: se adaugă 2-4 picături de ulei esenţial într-un vas cu apă fierbinte şi se acoperă capul cu un prosop, inhalând câteva minute. Ochii se ţin închişi pentru a preveni iritarea lor.
- Aromaterapia prin utilizarea unei batiste, pe care se pun 2-3 picături de ulei esenţial de lavandă, putându-se inhala chiar pe parcursul unei zile întregi.
- Aromaterapia într-o situaţie de criză, când se poate pune 1 picătură de ulei esenţial de lavandă în podul palmei, se freacă mâinile, se apropie de nas şi se inhalează adânc, cu ochii închişi.
- Aromaterapia cu ajutorul unor bijuterii special destinate pentru aromaterapie – această metodă are la bază difuzarea pasivă. Se realizează prin evaporarea uleiului esenţial picurat pe căptuşeala din interiorul unui pandantiv.
- Aromaterapia prin sticluţe aromatizante cu capac de lemn – se aplică 1-2 picături de ulei esenţial în căpăcelul de lemn, care îmbibându-se, eliberează treptat aroma uleiului esenţial. Se recomandă utilizarea ei în încăperi mici, mai mult pentru savurarea miresmei.
- Aromaterapia cu spray-ul de cameră – în 125 ml apa florală de lavandă puteţi adăuga 8-10 picături de ulei esenţial de lavandă. La acest amestec adăugaţi un dispersant-solubilizant (ex. Solubol) şi după o agitare profundă, o puteţi pulveriza în aer, pe aşternuturi, covoare, perdele sau chiar pe arsuri şi iritaţii ale pielii (substanţa rezultată va avea aspect tulbure!).
- Aromaterapia cu ajutorul vasului cu apă; dozajul este de 2-6 picături într-un vas cu apă, care se aşează într-un loc cald (de ex. pe calorifer) şi aroma va invada treptat încăperea.
În cazul copiilor mici nu se va utiliza uleiul esențial. Apa florală de lavandă suplineşte calităţile uleiului şi va ajuta copiii să adoarmă ușor.
2. Utilizare externa
- Băi aromaterapeutice cu ulei de lavandă
În timpul băii pielea absoarbe mineralele şi substanţele chimice din apă, care ajung uşor în circuitul sanguin. Din această cauză este important ce introducem în apa de baie: chimicale care ne pot dăuna sau minerale, elemente nutritive şi uleiuri esenţiale pure, care ne pot tonifia, echilibra sau calma.
Uleiurile esenţiale acţionează în băi prin două moduri: prin absorbţie în piele şi prin inhalare.
Uleiul de lavandă se adaugă in cada umplută complet. Altfel, acesta se va evapora o dată cu apa caldă, înainte ca proprietăţile terapeutice să-şi facă efectul.
Citiţi şi articolul – TOP 5 utilizări în casă ale apei florale de lavandă
Dozajul este între 3-6 picături/cadă (în funcţie de kg corp) la adulţi iar în cazul copiilor mici dozajul se reduce la 1 picătură de ulei esenţial în cazul bebeluşilor, respectiv la 2 picături în cazul copiilor de 2-3 ani. În ambele cazuri se recomandă diluarea uleiului într-o linguriţă de ulei vegetal (ex. ulei de migdale dulci, ulei de jojoba sau ulei de cocos).
Pentru piele sensibilă, de fiecare dată se recomandă amestecarea uleiului esenţial cu un ulei vegetal de bază.
Hipocrate spunea: “Calea spre sănătate este să faci în fiecare zi o baie parfumată şi un masaj aromat “.
- Masaj cu ulei de lavandă
Masajul cu uleiuri esenţiale este una din cele mai eficiente metode de tratament, fiind vorba de aplicare directă. Constituenţii uleiurilor de masaj trec prin piele, ajung în sânge şi sunt purtaţi până la celule.
În acest caz uleiul esenţial întotdeauna se diluează cu un ulei de bază, un ulei vegetal, în proporţie de 1-3%, adică se adaugă 3-9 picături de ulei esenţial la 10 ml ulei vegetal.
O concentraţie mărită de ulei esenţial, nu este neapărat o formulă mai eficientă.
Cantităţile în exces de ulei esenţial pot crea reacţii şi efecte secundare nedorite.
În masaj se pot folosi şi amestecuri de mai multe uleiuri esenţiale. De regulă 2-3 feluri de uleiuri esenţiale sunt suficiente pentru efectele terapeutice dorite.
Se recomanda prepararea unei cantităţi de ulei de masaj doar pentru o singură aplicare. Dacă totuşi se prepara mai mult, acestea se păstrează doar 1-2 săptămâni în sticle de culoare brună, în frigider.
- Creme, seruri şi unguente cu ulei esenţial de lavandă
În cremele de faţă, mâini sau picioare se adauga cateva picaturi de ulei de lavandă, putând trata imperfecţiunile, iritaţiile, infecţiile, rănile, crăpăturile, etc.
- Comprese cu ulei de lavanda
În acest caz se amestecă maxim 3-6 picături de ulei esenţial, diluat corespunzător în ulei vegetal, într-un vas mic cu apă caldă sau rece. Cu acest lichid se îmbibă un material absorbant (batistă, compresă sterilă sau prosop) şi se aplică pe zona afectată.
Compresa se poate lăsa peste zona cu probleme aproximativ 2 ore sau chiar peste noapte. Aceste comprese se pot folosi în caz de vânătăi, dureri musculare, reumatice şi chiar în cazul durerilor de cap. Se consideră o metodă eficientă pentru a reduce durerea şi inflamaţia.
Se pot folosi fie comprese calde (la dureri cronice), fie reci (la dureri acute). În caz de luxaţii, compresele reci cu cele calde se pot alterna.
3. Utilizare internă
Uleiurile esențiale sunt lichide concentrate, care conțin compuși aromați din plante. Acestea sunt „esențiale” în sensul în care poartă mirosul distinctiv al plantei din care a fost extras sau esența sa.
Uleiurile esențiale pentru uz intern sunt o soluție naturală pentru menținerea sănătății. Uleiul esențial conține principii active din planta din care s-a extras, cu un efect puternic și rapid.
Uleiul esențial de lavandă poate avea nenumărate beneficii, începând de la ameliorarea durerilor, digestiei și alergiilor, până la stimularea nivelului de energie. Potrivit mai multor studii efectuate pe acest tip de ulei, s-a dovedit că acesta are activități semnificative antimicrobiale și antivirale. De asemenea are potențial antialergenic, efect de ameliorare a durerilor și calmarea tractului intestinal.
Efecte:
- calmant psihic
- antifungic (combate ciupercile parazite, efect anticandidozic puternic)
- vermifug
- anxiolitic
- somnifer ușor
- antidepresiv (în doze medii)
- distruge protozoarele (Giardia lamblia)
- hipotensor
- reglator al ritmului cardiac
- antidiabetic
- protector al funcției renale și hepatice la diabetici.
Se recomanda câte 3-4 picături de ulei esențial de lavandă de 2 ori pe zi, amestecate cu o linguriță de miere (sau pe o bucățică de pâine, în cazul persoanelor diabetice) sau într-un sfert de linguriță de ulei alimentar. Se administrează timp de 7-14 zile.
Precauții și contraindicații: Nu se va depăși doza indicată și nu se va administra nediluat. Se administrează doar diluat în miere sau ulei alimentar, nu și în apă. Nu se administrează femeilor însărcinate sau care alăptează.
Datorită concentraţiei mari în compuşi, nici măcar uleiul esenţial de lavandă 100% pur nu se aplică pe piele nediluat.
Chiar dacă uleiul esenţial este pur 100%, totuşi aveţi grijă să nu depăşiţi doza maximă de 0.1-1 g/zi.
Informaţii generale privind utilizarea uleiurilor esențiale
Uleiurile esenţiale sunt produse concentrate care pot dăuna dacă nu sunt utilizate corespunzător.
Uleiurile esențiale nu trebuie utilizate nediluate pe piele. Utilizatorii experimentaţi şi practicienii în aromaterapie recomandă în anumite cazuri aplicare nediluată. Lavanda și Tea tree de exemplu sunt prezentate de către o serie de specialişti ca putând fi utilizate nediluat. Cu toate acestea, ar trebui evitată aplicarea nediluată fără supravegherea unui specialist, deoarece ar putea să apară la unele persoane reacţii severe.
Testul de toleranţă
Diverse uleiuri esențiale pot provoca sensibilizare sau reacţii alergice la unele persoane. Atunci când se utilizează pentru prima dată un ulei esențial, este recomandată efectuarea unui test de 24 ore cu un plasture. Puneţi o cantitate mică de ulei esenţial diluat 1% în ulei vegetal pe piele în zona antebrațului (în pliul interior al cotului) şi aplicați un plasture. Aşteptaţi 24 de ore pentru a vedea dacă există vreo formă de reacţie neplăcută (roşeaţă, mâncărime).
Utilizare în cosmetică
Diluția uzuală recomandată în general pentru uleiuri esențiale este de 0,5-2%. Se amestecă în unturi sau uleiuri vegetale, în creme, loţiuni, geluri sau baze cosmetice.
1 ml de ulei esențial înseamnă aproximativ 30 picături, depinde însă de vâscozitatea uleiului şi de tipul picurătorului, astfel cel mai sigur mod de dozare este seringa sau pipeta gradată.
Pentru săpunurile melt&pour dozajul uleiurilor esenţiale poate merge până la 4%, pentru parfumuri în bază de ulei sau alcool uleiurile esenţiale se pot adăuga în procent mult mai mare.
Pentru siguranţa utilizării uleiurilor esențiale:
- păstrați uleiurile esenţiale în sticle de culoare închisă, ferite de lumina soarelui şi închise etanș;
- nu aplicați în apropierea ochilor decât în diluţie mare (cca. 0,05-0,5%), nu aplicaţi pe răni deschise sau nediluat pe mucoase, în urechi;
- nu administrați pe cale orală decât uleiuri esenţiale adecvate pentru uz intern şi doar sub supravegherea unui specialist autorizat;
- este recomandată efectuarea unui test de toleranţă înainte de a aplica pe piele un ulei esențial încă neutilizat, pentru a vă asigura că nu există nicio reacție nedorită. Dacă apar iritații, stergeți zona afectată cu un ulei vegetal şi evitaţi utilizarea uleiului esenţial respectiv;
- unele uleiuri esenţiale sunt fotosensibilizante, cum ar fi cel de grapefruit, lămâie, mandarină sau portocală. Evitaţi expunerea pielii la soare timp de cel puţin 4 ore după aplicarea compoziţiilor ce conţin uleiuri fotosensibilizante;
- sarcina şi alăptarea - deși multe uleiuri esențiale sunt inofensive în această perioadă, este de preferat să se consulte medicul sau un aromaterapeut înainte de a folosi orice ulei esenţial în timpul sarcinii şi alăptării. În trimestrul I de sarcină se va evita utilizarea uleiurilor esenţiale.
- necesită precauţie aplicarea compoziţiilor ce conţin uleiuri esenţiale la copii. În general nu se recomandă folosirea lor la copiii de sub 3 ani, iar la copii mai mari compoziţiile pot conţine uleiuri esenţiale în concentraţie adecvată, pe baza indicaţiilor unui aromaterapeut;
- în cazul ingerării accidentale de ulei esential, a nu se provoca voma. Se administrează un pahar de lapte gras sau câteva linguri de ulei vegetal comestibil și se apelează la ajutor medical;
- nu lăsați nesupravegheate vaporizatoarele, candela sau arzătoarele aromatice, nu le așezați în apropierea materialelor inflamabile (perdele, obiecte din lemn, îmbrăcăminte) și stingeți-le întotdeauna înainte de culcare sau părăsirea locaţiei;
- persoanele care suferă de astm sau alergii respiratorii, vor evita inhalarea directă a uleiurilor esenţiale;
- unele uleiuri esenţiale ar trebui evitate de către persoanele ce suferă de epilepsie sau alte afecţiuni grave;
- nu înlocuiţi tratamentele prescrise de personalul medical cu utilizarea uleiurilor esenţiale. Dacă vă aflaţi sub tratament medicamentos sau homeopatic, consultaţi-vă medicul curant înainte de utilizarea uleiurilor esenţiale;
- nu lăsaţi uleiurile esențiale la vederea şi îndemâna copiilor. Pentru siguranţă, nu îndepărtaţi picurătorul din sticluţa cu ulei esenţial.
Informaţiile disponibile pe site-ul nostru despre uleiurile esenţiale sunt puse la dispoziţia dumneavoastră cu titlu informativ. Acestea sunt alcătuite pe baza sintezei literaturii de specialitate şi a documentaţiei de la producători, nu ne angajează responsabilitatea şi nu constituie informaţii medicale.