

Descriere
Trandafir catarator Kormun, butasi de trandafiri urcatori cu inflorire repetata, cu flori rosii parfumate, Yurta
Ambalaj: 1 butas
Inaltime planta: 50 cm
Inaltime, aspect: urcator, remontant, ramuri lungi 2-4 m, rezistent la ger si boli,
Floare: rosie, parfumata,
Perioada de inflorire: infloriri abundente, repetate,
Expunere: pergola, ziduri, coloane,
Perioada de plantare: martie-mai sau octombrie-noiembrie.
Perioada de inflorire: mai - octombrie.
Cerinte fata de amplasament: lumina, soare.
Inainte de plantare radacinile trebuie tinute in apa timp de o zi.
Se sapa o groapa de aproximativ 25x25 cm, astfel incat radacinile sa incapa comod in ea. Groapa se uda foarte bine inainte de plantare.
Dupa plantare ramurile trebuie tunse la 2-3 muguri. Nu trebuie scurtate radacinile; se taie doar partile deteriorate.
Este foarte important ca punctul de altoi sa ramana deasupra solului cu 1-2 cm.
Trandafirul prefera solul usor lutos, cu drenaj bun.
Trandafirii urcători reprezintă alegerea perfectă pentru a aduce în grădină un decor deosebit. Conduși pe pergole, bolte sau garduri creează o atmosferă romantică.
PERIOADA DE PLANTARE: |
Februarie, Martie, Aprilie, Octombrie, Noiembrie |
---|---|
PERIOADA DE INFLORIRE: |
Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie, Octombrie |
INALTIME LA MATURITATE: |
2-3 m |
CONDITII DE LUMINA: |
Soare |
Trandafirii urcatori si semi-urcatori sunt specii si soiuri cu tulpini lungi, flexibile, cu flori mici sau mari care infloresc o singura data sau continuu.
Trandafirii urcatori difera de cei obisnuiti prin faptul ca dupa ce au fost plantati, trebuie prinsi de un stalp, perete, pergola etc. Ramurile cresc foarte mult, uneori intinzandu-se pe spaliere special construite, pe casa sau pergole, garduri. Unele specii de trandafiri infloresc abundent.
Gama de culori si de forme este surprinzatoare. De la alb imaculat, la mov închis, florile lor sunt simple si elegante sau bogate in petale dantelate. Sunt alegerea cea mai buna daca vrei sa imbraci un gard sau un chiosc de gradina. Cateva specii pitice pot creste si in balcon, cultivate in ghivece adanci din argila sau lemn. Este important ca balconul sa nu fie inchis, sa se bucure de aer si de soare din plin.
Pentru a inflori din abundenta, trandafirii trebuie plantati in zone ferite de vanturi puternice. Pe timpul verii pamantul trebuie prasit des, pentru a evita raspandirea buruienilor. Toamna sau primavara se sapa mai adanc pamantul din jurul tufelor, dar fara a vatama radacinile. De asemenea, se indeparteaza imediat lastarii porniti din portaltoi, pentru a nu inabusi altoiul.
Trandafiri cataratori – procesul de tundere
Taierea trandafirilor cataratori trebuie sa fie realizata anual. Trebuie taiate toate crengutele uscate, dar si cele bolnave, pentru a-i permite regenerarea trandafirilor. Atunci cand scurtam ramurile cu muguri va trebui sa avem grija sa le retezam cu maxim un centimetru mai sus de acestia. Intotdeauna tăierea se va face deasupra unui mugur orientat spre exteriorul tufei.
Daca se lasa prea mult lemn uscat deasupra este posibil ca planta sa fie predispusa la diverse boli, iar daca taiem mai mult din ea, riscam ca mugurii sa fie afectati.
Ramurile care apar la baza trandafirilor altoiţi din portaltoi (drajoni) vor trebui indepartate. Acestea se pot deosebi uşor de altoi prin aspectul lor diferit si prin faptul ca ies din radacini.
Trebuie facuta curatarea ramurilor aflate la baza si continuata catre varf. In acest fel se poate da si o forma tufisului si aseza pe stalpi de sustinere, mai ales daca plantarea sa a avut loc in urma cu mai multi ani si nu s-a intervenit deloc asupra lor.
Toamna nu se aplică tăieri, deoarece există riscul ca planta să fie afectată de ger, pornind din locul tăierii.
Aspecte de care trebuie sa tinem cont cand taiem trandafirii cataratori:
- trandafirul urcator are nevoie de sustinere si toaletare corespunzatoare, regulat, pentru a fi pus in valoare;
- Tunderea (curatarea) trandafirilor urcatori se face doar primavara, dupa ce trece pericolul temperaturilor scazute;
- in cazul trandafirilor tineri se va inlatura doar lemnul uscat (ramurile si varfurile ce au murit in timpul iernii);
- in cazul trandafirilor mai vechi de 3 ani se pot face si taieri estetice, prin eliminarea ramurilor firave sau prin taierea ramurilor in scopul stimularii indesirii ramurilor;
- neaparat dupa realizarea taierilor trebuie asigurat un sistem de sustinere: cleme, scarite.
Cea mai mare greseala la taierea trandafirilor urcatori o reprezinta taierea puternica a ramurilor, similara cu taierea la trandafirii normali de gradina.
In cazul trandafirilor urcatori trebuie sa salvam cat mai mult din lemnul anului precedent.
Exista ideea ca trandafirul urcator trebuie sa creasca similar platelor agatatoare; in realitate, trebuie sa-l asemanam ca si tipologie de crestere mai degraba cu vita de vie.
Trandafiri – plantare
Atunci cand vrei sa plantezi trandafiri trebuie sa tii cont de zona climatica in care te pozitionezi. Este necesara o analiza amanuntita a elementelor climatice in vederea plantarii speciilor de trandafiri potriviti. Viata trandafirilor poate fi prelungita prin metode inteligente de plantare si extra protectie in timpul iernii.
Perioada optima de plantare a butasilor de trandafir cu radacina ambalata sau nuda este toamna, dupa iesirea din perioada de vegetatie sau primavara inainte de a intra in vegetatie. Perioada se poate modifica in functie de conditiile meteo.
Groapa pentru plantarea trandafirului trebuie sa fie de 40/40 cm cu o adancime de 30-35 cm sau mai mare, daca radacinile sunt mai mari. In groapa se toarna jumatate de galeata cu apa, apoi se toarna o lopata de pamant fertil amestecat cu mranita sau cu gunoi de grajd. Inainte de a aseza trandafirul in groapa de plantare, scuturati putin radacinile si taiati aproximativ un milimetru din radacinile groase, stimuland astfel formarea de radacini noi.
Mocirlirea radacinilor poate insemna diferenta intre flori minunate si esec total. Foarte important este sa nu omitem aceasta etapa, chiar daca pare mai complicata si este mai putin placuta. Cum trandafirii sunt plante cu radacina lemnoasa, mocirlirea este obligatorie. Mocirla se face la fata locului, intr-o galeata adanca. Compozitia mocirlei trebuie sa fie formata din parti egale de apa si pamant la care se adauga mranita.
Radacinile lungi se scurteaza la o treime din lungime, cele scurte mai putin, iar cele deteriorate se indeparteaza de tot.
Pe fundul gropii se va forma un strat de 8-10 cm din pamant si gunoi de grajd. Radacinile se vor aseza rasfirat peste stratul format. Se acopera cu pamant apoximativ doua treimi si se taseaza usor, apoi se umple cu pamant amestecat cu gunoi de grajd fermentat. Foarte important ca punctul de altoire sa fie la 3-5 cm sub nivelul solului. Se uda cu apa, aproximativ 5 litri.
La sfarsitul plantarii se uda si se ridica un musuroi la baza butasului. La cateva zile de la plantare se va presa din nou pamantul in jurul butasului, pentru a evita formarea golurilor de aer.
Trandafirii pitici se planteaza la 40-60 cm distanta, cei din soiurile floribunda si teahibrizi la 0,9-1 m, iar cei urcatori si cu trunchi inalt la 1,5-2 m. Pentru a realiza gard viu din trandafiri, distantele se reduc cu 30-40 cm, in functie de soi.
Trandafiri – Unde si cand ii plantezi?
Trandafirii se planteaza in locatia definitiva tinand cont de anvergura soiului. Soiurile pitice mai in fata, iar cele mari inalte in spate.
Trandafirii sunt avantajati de amplasarea la soare in prima parte a zilei, deoarece soarele de dimineata usuca rapid roua de pe frunze, impiedicand aparitia bolilor.
Plantarea trandafirilor toamna
Momentul ideal pentru plantarea trandafirilor este mijlocul lui septembrie, mai ales daca este ploios si mai rece. Trandafirii iubesc soarele, insa unele varietati se vor simti prea expuse daca le plantati in zone orientate catre sud. Trandafirii Teahibrizi sunt numai buni pentru aceste expuneri sudice. Asadar, atentie la felul cum alegeti varietatile si aplasamentele.
Trandafirii agreaza amplasamentele aerisite dar adapostite la vant. Nu este acelasi lucru cu un amplasament umed si expus la vant sau cu un loc extrem de uscat – aici apar tot felul de probleme.
Nu plantati trandafirii prea aproape de un zid, ci la o distanta de 30 cm.
Trandafirii sunt pretentiosi in privinta solului. Se vor descurca cel mai bine in pamant care sa contina humus, nisip si ingrasamant natural.
Solurile grele si cleioase se pot transforma prin amestec cu soluri bazaltice si acide sau prin amestecarea de var in fiecare an.
La capitolul ingrasamat foloseste compost, balegar sau NPK, dar respecta dozele recomandate pentru a nu arde radacina.
Trandafirii plantati toamna au nevoie de protectie. Fie acoperi butasii cu un strat de paie si frunze si apoi cu un strat subtire de pamant, fie cu un bidon de plastic.
Trandafirii plantati mult mai devreme risca sa nu se prinda din cauza caldurilor si a faptului ca unii producatori ii stropesc cu anumite substante pentru a grabi caderea frunzelor. Astfel, trandafirii sunt scosi din vegetatie fortat, vor porni sau nu in vegetatie mult prea devreme sau deloc si iarna ii va prinde cu frunze si lastari noi si acestia vor ingheta.
In plus, trandafirii vor fi afectati de variatiile de temperatura existente in perioada august-septembrie.
Perioada optima de plantare a trandafirilor este dupa iesirea din perioada de vegetatie in toamna, insa lunile noiembrie si decembrie reprezinta perioada ideala pentru plantarea trandafirilor pentru butasi cu radacina nuda sau impachetata.
De asemenea, primavara devreme pana la jumatatea lui martie sau mijlocul lui aprilie, inainte de a intra in vegetatie, de a inmuguri este perioada ideala de plantare.
Daca avem o vara mai lunga si intrarea in toamna se prelungeste, trandafirii vor inflori in pepiniere si nu se va putea interveni asupra lor pentru a fi scosi si ambalati.
Important este ca pamantul sa nu fie inghetat sau prea umed din cauza ploilor.
Se va sapa un sant, turnad apa pana obtinem noroi, se va ingropa butasul culcat lateral, acoperindu-l cu pamant.
Pamantul va trebui sa-l mentinem umed 5-6 zile, dupa care il scoatem si il plantam.
Acesta va reveni la viata recapatandu-si turgescenta si astfel avem anul viitor un trandafir salvat cu o inflorire abundenta.
Trandafiri – ingrijirea primavara
Ingrijirea trandafirilor primavara este obligatorie, aceasta fiind etapa care asigura intinerirea tufei si productia de flori. Aceasta se realizeaza de preferat in a doua jumatate a lunii martie.
Ingrijirea corecta primavara este mai importanta decat taierea de toamna si vine sa corecteze erorile din toamna si efetele produse de iarna asupra tufei de trandafiri.
Ingrijirea trandafirilor primavara este secretul pentru plante viguroase, inflorire abundenta si flori frumoase. Daca o tufă de trandafiri ramane netaiata doi ani la rand, planta nu rezista, iar riscul sa moara este maxim. Netaiat, numarul florilor se reduce la jumatate.
Ingrijirea trandafirilor se poate face si in februarie, in zilele calde urmate de nopti cu temperaturi pozitive.
In etapa de pregatire pentru venirea iernii, trandafirii se scurteaza la 30-40 centimetri, pentru a preveni frangerea lor si pentru a-i ajuta sa faca fata la ger si viscol, iar primavara se fac taierile pentru intinerire si formare.
Trebuie urmarita evolutia tufei, iar in primaverile foarte calde taierea trebuie facuta mai devreme, pentru ca lucrarea trebuie realizata inainte ca planta sa intre in faza de vegetatie.
Ca regula generala, momentul oportun pentru taierea trandafirilor primavara este perioada in care incepe sa infloreasca Forsythia.
Prima operatie consta in indepartarea ramurile batrane si uscate. Trebuie taiate ramurile rosii, cele negre si lasate intre 4-5 ramuri verzi, dar nu mai lungi de 25 centimetri, de la care sa porneasca dezvoltarea anuala a plantei.
Cu cat ramurile sunt mai slabe si mai fragile, cu atat trebuie taiate mai scurt. Se taie lastarii din mijlorul tufei, pentru a forma o tufă aerisita. Se taie toate capetele uscate (maro, rosii sau negre) ale ramurilor, deasupra ultimului mugure de pe partea ramasa verde.
Taierea trandafirilor primavara se realizeaza sub un mugure, oblic pe directia de dezvoltare si trebuie sa inlature ramurile care se incaleca, toate ramurile bolnave sau ramurile strambe.
Dupa tunderea trandafirilor se poate aplica un tratament, care protejeaza impotriva ciupercilor si a uscarii. Protejeaza partile deteriorate ale trandafirilor cauzate de taieturi, zgarieturi si crapaturi, creaza un strat rezistent la intemperii, flexibil si transparent, care impiedica patrunderea agentilor infectiosi. Se foloseste foarte usor, avand un efect rapid si de durata, nu este necesara folosirea unei cantitati mari de produs.
Intotdeauna folositi unelte dezinfectate inainte de fiecare taiere. Trandafirii tineri plantati in toamna nu au nevoie de taieri.