Descriere
Sofranas, planta anuala medicinala cu flori portocalii pentru colorarea alimentelor, Agrosem
Ambalaj: 1.5 g
Sofranasul este o planta anuala erbacee.
Inaltime 80-100 cm.
Planta are frunze cu tepi mici, florile sunt portocalii.
Utilizare: petalele pentru colorarea mancarurilor, bauturilor si a altor preparate culinare; semintele se utilizeaza la fabricarea unor uleiuri valoroase si in industria farmaceutica.
Șofranasul este una dintre cele mai vechi plante cultivate cunoscute de omenire. Astăzi poate fi găsit și în grădini, deși mai des datorită obiceiului său atractiv decât al utilizării sale. Are lăstari puternici, rigizi și o tulpină strălucitoare.
Șofranasul are frunze lanceolate sau ovale. Cele superioare sunt zimțate și au margini spinoase, în timp ce cele inferioare sunt netede și fără spini. O plantă dezvoltată produce o mulțime de ramuri laterale, astfel încât un exemplar se poate dezvolta de la 20 la 80 de capete de flori.
Florile delicate de șofrănel sunt folosite drept condimente. Sunt similare cu șofranul scump, motiv pentru care sunt uneori folosite în locul acestuia, mai ales că au o aromă similară. Floarea șofranasului poate fi recoltată și folosită pentru a aromă diverse feluri de mâncare. Arată grozav pe o farfurie, în preparate din carne și salate delicate. Condimentul are o aromă delicata, distincta.
Cultivarea șofranasului în grădină
Semințele de șofran sunt semănate pe tot parcursul verii. Este o plantă perenă care ar trebui cultivată în sol fertil și bine irigat, deși seceta nu o sperie. Singurul lucru care nu-i place este pH-ul scăzut, solurile cu conținut scăzut de calciu și nisipoase.
În timpul înfloririi și maturării planta are nevoie de vreme caldă și însorită. Cu toate acestea, înghețurile inițiale după răsăritul soarelui nu fac nicio diferență. Șofranasul trebuie să aibă suficient soare. În condiții nefavorabile va crește, dar înflorirea va fi mai puțin abundentă și semințele de șofrănel mult mai puțin grase.
Metoda de cultivare și pregătire a solului pentru șofranas depinde de mai mulți factori.
După recoltele de rădăcini și leguminoase nu este nevoie să faceți nimic, dar după ierburi este necesar să fertilizați intens substratul. În solul standard de grădină, se adauga niște îngrășăminte minerale NPK imediat înainte de însămânțare. Nu se folosește gunoi de grajd, care ar putea prelungi perioada de vegetație a plantei și acest lucru poate împiedica șofranasul să se poată pregăti pentru iarnă.
O procedură importantă este udarea regulată a plantei. Substratul nu trebuie să fie uscat, dar trebuie să aveți grijă să nu fie prea umed. Daca este prea multă apă in substrat, șofranasul se imbolnaveste.
Proprietățile vindecătoare ale șofranasului, care sunt utilizate în medicina alternativă, sunt legate de semințele sale. Acestea conțin așa-numitul ulei de șofrănel, care conține o concentrație ridicată de vitamina E, precum și vitamina A, acid linoleic și steroli vegetali. Acestea sunt fitosterolii care reduc nivelul colesterolului din sânge.
Florile de șofrănel conțin kartamină - un colorant natural, care este un flavonoid. Prezintă proprietăți antioxidante. Sunt un antioxidant natural care se ocupă de radicalii liberi și prin urmare, reduce riscul de cancer.
Infuzia și uleiul de șofrănel au efecte destul de similare. Ambele previn ateroscleroza și bolile de inimă. Mai mult, infuzia de șofran este eficientă în ameliorarea febrei și vă ajută să vă recuperați după o boală. Și pentru că are un efect ușor diuretic, poate fi utilizat în timpul răcelii sau al gripei. Prezintă proprietăți modeste în prevenirea fluctuațiilor insulinei, dar nu există încă cercetări care să confirme efectele sale asupra rezistenței la insulină.
Uleiul de șofrănel este util în special femeilor aflate în postmenopauză. Accelerează metabolismul țesutului adipos și reduce riscul de inflamație.