Descriere
Puiet de par Williams, pom fructifer par de vara, fructe coaja subtire, parfumate, Yurta
Mod de ambalare: 1 puiet
Inaltime planta: 1 m
Par de vară cu fructe mari (160-220 g). Forma fructului este piriformă regulată. Coaja este subțire, ușor ondulată, are culoare galbenă care la maturitate devine roșiatică sub razele directe ale soarelui. Pulpa este albă, zemoasă, parfumat-tămâioasă având un gust dulce-acrișor.
Caracteristicile pomului: vigoare mijlocie, coroană aerisită, piramidală.
Maturitatea de consum: perioada optima de recoltare este a doua și a treia decadă a lunii august.
Se poate depozita circa 1-3 luni în mediu controlat.
PERIOADA DE PLANTARE |
Repaus vegetativ (primăvara și toamna) |
---|---|
DISTANTA DE PLANTARE |
3-4 m |
PERIOADA DE INFLORIRE |
Aprilie, Mai |
INALTIME LA MATURITATE |
3-5 m |
CONDITII DE LUMINA |
Semi-umbră, Soare |
PERIOADA DE RECOLTARE |
August, Septembrie |
MARIMEA FRUCTULUI |
L-XL |
După achiziționarea unui pom, urmează plantarea.
Prinderea și dezvoltarea pomului depinde în mare măsură de plantarea corectă.
Perioada optimă de plantare a pomilor este în repaus vegetativ, primăvara devreme sau toamna târziu, înainte ca pământul să înghețe iar temperaturile să fie cel puțin de 2-3 grade Celsius.
Pașii de plantare
- Despachetarea
Se desface ambalajul și se îndepărtează rumegușul fără rănirea rădăcinilor.
- Hidratarea
Pentru o hidratare eficientă, pomul trebuie lăsat într-o găleată cu apă, timp de 30-120 de minute înainte de plantarea propriu-zisă.
- Sfaturi și recomandări: Ca prinderea să fie mai sigură, hidratarea se poate face și prin mocirlire. Se face un amestec compus din: 1/3 pământ, 1/3 mraniță și 1/3 apă. Se amestecă până se obține o consistență omogenă de consistenţa smântânii. Acest amestec asigură umiditatea necesară rădăcinilor în momentul plantării, ajută la o mai bună aderare a acestora la sol şi ajută la vindecarea rănilor
- Săparea
Pentru dezvoltarea optimă a rădăcinilor trebuie acordată o atenție mare dimensiunii gropilor. Dimensiunea minimă recomandată pentru groapă: 40X40X50 cm (lungime x lățime x adâncime).
Sfaturi și recomandări: Se recomandă ca gropile să fie pregătite cu 1-2 luni înainte de plantare, pentru a activa microflora din sol şi pentru aerarea pământului.
- Tăierea rădăcinilor vătămate
Tăierea rădăcinilor are ca scop eliminarea porţiunilor de rădăcină rupte, uscate sau mucegăite. Fasonarea se va face imediat deasupra rănii. Deasemenea, se fasonează rădăcinile mai subțiri de 3-4 mm, la 7-8 cm.
- Plantarea
Pomul se așează cu punctul de altoire la 5 cm deasupra nivelului original al solului, iar groapa se umple cu pământ fertil (îmbogățit cu mraniță), scuturând ușor planta ca pământul să se așeze bine în jurul rădăcinilor. Acest proces se repetă până ce gropa se umple în proporţie de 90%. Distanța de plantare a pomilor depinde de specia aleasă și de portaltoiul folosit. În orice caz, distanța între plante nu poate să fie mai mică de 3-4 metri.
- Fertilizarea
Inainte de udare pământul se fertilizează cu îngrășământ complex NPK.
- Udarea
În groapa de plantare se toarnă 1-2 galeți de 10 litri de apă, care va drena granulele de pământ între rădăcinile pomului şi va elibera aerul, prevenind apariţia mucegaiului.
- Tasarea pământului
După ce apa a pătruns în rădăcini, se completeză groapa cu pământ fertil până la nivelul original al terenului și se tasază ușor pământul, fixând pomul în poziție dreaptă. Apoi se trage tot pământul în jurul pomului sub forma de muşuroi, pentru a proteja pomul de ingheţ.
- Tutorarea
Fiecare pom are nevoie de un tutore pentru ca acesta să crească drept şi să nu fie îndoit de vânt sau de zăpada. Asezati câte un tutore în dreptul fiecarui pom și legati în formă de 8 pomul de tutore cu rafie, sfoara sau chiar o curea din piele mai veche, cu grijă, astfel încât suportul sa nu zgârie coaja plantei
- Mulcirea (opțională)
Mulcirea presupune acoperirea solului cu materiale de origine vegetală, uscată (iarbă, paie, rumeguș, frunze, scoarță) pentru menținerea umidității în sol și împiedicarea creșterii buruienilor.
- Fasonarea coroanei (primăvara)
După plantare se recomandă scurtarea axului pomului la aproximativ 1,0-1,4 m și fasonarea ramurilor laterale la 4-5 muguri.