







Descriere
Ardei iute Picante Calabrese seminte soi productiv, fructe tip cireasa, bune pentru conservare, Prima Sementi
Cantitate: 100 seminte (0.7 gr)
Soi productiv de ardei iute cu forma rotund-conica de culoare rosie, cu diametru de 3-4 cm pretabil pentru conservare. Planta este viguroasa si compacta.
Cultura ardeilor
Cultura de ardei în țara noastră ocupă un loc important, acesta având numeroase întrebuințări. Ardeii se pot consuma atât în stare proaspătă, cât și la pregătirea numeroaselor mâncăruri, prelucrați sub formă de conserve sau pentru boiaua de ardei.
Există mai multe tipuri de ardei: ardei tip gogoșar, ardei tip capia, ardei gras, ardei iute, ardei pentru boia, etc.
Ardeiul se poate cultiva atât în spații protejate (sere și solarii), cât și în
câmp.
Ardeiul este o plantă pretențioasă față de factorii de vegetație.
Temperatura minimă de germinare a semințelor este de 14-15 grade Celsius, iar cea optimă este de 25-28 grade Celsius. La temperatura minimă, germinarea are loc dupa 18-20 de zile, iar la temperatura optimă în 9-11 zile. Plantele cresc și fructifică la temperaturi de 22-25 grade Celsius, iar la temperaturi mai mici de 15 grade, creșterea încetează.
Ardeiul are pretenții mari față de lumină. Pentru fructificare are nevoie minim de 8000 de lucși. În lipsa luminii se prelungește perioada de vegetație, dar scade fructificarea.
Cerințele ardeiului față de apă sunt ridicate, insuficiența apei ducând la fructe care cresc încet, sunt diforme și lipsite de turgescență. Consumul
de apă al plantelor diferă în funcție de faza de vegetație.
Solurile cele mai potrivite pentru ardei sunt cele mai ușoare, nisipo-lutoase, aluviale, cu reactivitate neutră sau ușor acidă.
Ardeiul are pretenții ridicate față de aer, în mod deosebit în sere în perioada fructificării, când plantele cer aer proaspăt. De asemenea este sensibil la curenții reci de aer.
Tehnologia culturii ardeiului în câmp
Pregătirea terenului începe toamna, cu administrarea a 40-50 tone gunoi de grajd pe hectar, 300 kg/ha superfosfat și 100 kg/ha sulfat de potasiu.
Primăvara se aplică 150-200 kg/ha azotat de amoniu. Foarte bune premergătoare pentru cultura de ardei sunt lucerna, trifoiul, mazărea, fasolea, dar se poate cultiva și după rădăcinoase, bulboase și bostănoase.
Înaintea ardeiului, primăvara se pot face culturi anticipate de salată, spanac, ridichi de lună, ceapă verde, etc.
Erbicidarea se realizează preemergent cu erbicide specifice.
Ardeiul este cultivat prin producerea prealabilă a răsadurilor. Rasadurile sunt produse în spații încălzite (sere și solarii).
În prima fază este semănat ardeiul gras pentru cultura timpurie în perioada 20-25 februarie; urmează ardeiul gras pentru culturile obișnuite de vară
între 25 februarie-15 martie, apoi ardeiul lung și gogoșarii pentru culturile târzii în perioada 5-20 martie.
Pentru producerea răsadurilor necesare plantării unui hectar se folosesc 1,2-1,5 kg sămânță. Se seamănă mai rar, în rânduri la distanțe de 8-10 cm și la 2-3 cm pe rând, rezultând 400-500 fire pe m2 și nu se mai repică.
Pentru culturile timpurii de ardei gras se recomandă repicatul în cuburi nutritive de 7x7x7 cm sau pe straturi nutritive la 7x5 cm.
Pentru grăbirea răsăririi temperatura se menține la 22-25 grade Celsius ziua și 18-20 grade Celsius noaptea.
Până la plantare se fac aerisiri, tratamente fitosanitare la interval de 5-6 zile, pentru a preveni căderea răsadurilor.
Dupa 10-15 zile de la repicare se pot utiliza îngrașăminte foliare.
Vârsta răsadurilor este de 60-65 de zile la ardei gras, ardei lung și gogoșar; cele mai bune rezultate s-au obținut cu un răsad cu vârsta de 65 de zile.
Răsadurile se călesc înainte de plantare cu câteva zile, printr-o aerisire mai puternică ziua și noaptea, iar cu câteva ore înante de scoaterea răsadului se udă abundent.
Plantarea începe când în sol se realizează temperatura de 15 grade Celsius. Se plantează mai întâi ardeiul gras timpuriu, în perioada 25 aprilie-5 mai, apoi ardeiul gogoșar și lung în perioada de 5-20 mai.
Se pot utiliza mai multe scheme de plantat. Pe stratul înalțat se plantează două rânduri la 70 cm între plante. Pe rând, distanțele diferă cu varietatea: la ardeiul gras se lasă pe rând 15-20 cm, realizând o densitate de 65.000-88.000 de plante pe hectar; la ardeiul gogoșar distanțele pe rând sunt de 20-25 cm, densitatea fiind cuprinsă între 54.000-65.000 plante pe
hectar; la ardeiul lung distanța pe rând este de 15 cm, realizând o densitate de 88.000 de plante pe hectar; la ardeiul iute distanța pe rând este de 10 cm.
Lucrările de îngrijire se realizează astfel încât să fie întrunite toate condițiile pentru creșterea viguroasă a plantelor. La 4-5 zile de la plantare se face completarea golurilor, se aplică 3-4 prașile mecanice între rânduri și 2 prașile manuale pe rând. O dată cu prașilele mecanice se realizează un mușuroit ușor.
Pentru asigurarea prinderii plantelor se face o udare după plantare, după care nu se udă circa două săptămâni, pentru a favoriza o înrădăcinare mai profundă. Până la fructificare se udă la interval de 7-10 zile cu norme de 250-300 m3 apă pe hectar. Umiditatea din sol trebuie să fie constantă, de 80-85% din capacitatea de câmp.
Se evită udatul pe cât posibil în timpul înfloririi masive. În mod obișnuit se aplică 10-12 udări, norma de irigare ajungând la 3500-4200 m3 apă pe hectar.
În timpul perioadei de vegetație se pot aplica 2-3 fertilizări cu îngrășăminte chimice.
Pe suprafețe mici se face copilitul și cârnirea plantelor, în scopul obținerii unor fructe mari, mai timpurii sau pentru a asigura ajungerea la maturitatea de consum a unui număr mare de fructe până la venirea brumelor de toamnă.
Recoltarea la ardei gras se face la maturitatea tehnică, la ardeiul iute și lung atât la maturitatea tehnică cât și la cea fiziologică, iar la ardeiul gogoșar și de boia numai la maturitatea fiziologică.
La ardei gras recoltarea poate începe în prima decadă a lunii iulie și continuă până în prima decadă a lunii octombrie. La ardeiul lung și gogoșar recoltarea începe în a doua decadă a lunii august și se continuă până la căderea brumelor.
Recoltarea se realizează manual prin tăierea pedunculului, după care se trece la valorificarea lui.
Tehnologia culturii ardeiului în spații protejate solarii
În spații protejate se cultivă în mod obișnuit ardei gras, dar se pot obține rezultate bune și din cultura ardeiului lung și iute.
Pregătirea terenului se începe din toamnă, cu defrișarea culturii anterioare. Se strâng și se scot din solar toate resturile vegetale, spalierul, etc.
Fertilizarea de bază se face cu 50-70 t/ha gunoi de grajd descompus, aplicat o dată la 2-3 ani, cu 300-500 kg/ha superfosfat și 150-200 kg/ha sulfat de potasiu.
Mobilizarea solului se face la 28-30 cm. O dată la 3-4 ani este bine să se facă subsolajul la adâncimea de 40-50 cm.
Între ultimul tratament și semănat sau plantat se asigură un timp de
pauză de 10-30 zile, în funcție de temperatura solului: cu cât este mai scăzută (minim 6 grade C), cu atât timpul de așteptare este mai lung (peste 30 de zile).
Dacă solul este infestat cu buruieni se pot aplica erbicide.
Răsadurile se produc în spații incălzite. Semănatul are loc în perioada 1-5 februarie în rasadnițe și 10-15 februarie în sere. Se folosesc 800 g semințe pentru producerea răsadurilor necesare plantării unui hectar. Repicarea este obligatorie în ghivece nutritive de 7x7x7 cm. La plantare răsadurile trebuie să aibă 60 de zile.
Tratamentele se fac preventiv pe sol, cu încorporare în sol sau prin stropiri foliare.
Plantarea răsadurilor se face atunci când temperatura solului se menține pe adâncimea de 10 cm la nivelul de 14-15 grade Celsius, calendaristic intre 1-10 aprilie. Schema de plantare este de 60 + 40/30-35 cm, asigurându-se densități de 60.000-65.000 pl/ha.
După plantare, se udă local fiecare plantă cu 0,5-1 l apă, pentru a nu răci solul. În timpul vegetației numarul udărilor poate ajunge la 18-20.
Se face completarea golurilor dacă este necesar și se menține solul afânat prin 4-5 prașile.
Se poate face mulcirea cu folie de polietilenă.
Imediat după plantare solarul se ține închis pentru acumulare de căldură. Aerisirea se face numai între orele 10 și 16 și când temperatura din solar depășeste 27 grade Celsius.
Recoltarea începe în prima decadă a lunii iunie și se poate prelungi până în prima decadă a lunii octombrie.
Cultura ardeiului în sere
În sere sunt cultivați mai ales ardeiul gras și ardeiul iute. Acest sitem de cultură oferă producțiile cele mai timpurii. Se cultivă mai mult în ciclul I, cu două variante: scurt între 1-10 februarie -10-15 iulie și prelungit în intervalul 1 februarie-5 martie, până la jumătatea lunii octombrie. Se poate cultiva și în ciclul II în perioada 5 iulie-30 noiembrie.
Răsadurile sunt produse în sere, după tehnologia bine cunoscută. La plantare răsadurile trebuie să aibă bobocii florali bine dezvoltați. Acest lucru se realizează în funcție de intensitatea luminii într-un timp variabil.
În răsadnițe se fac tratmente pentru a preveni și combate ciupercile fitopatogene care pot apărea din sol. O astfel de boală este căderea plăntuțelor, agentul patogen fiind ciuperca din genul Pythium sau Rhizoctonia solani, care provoacă putrezirea plăntuțelor din răsad.
Pentru realizarea ciclului I se seamănă între 15 octombrie-15 noiembrie, răsadul având la plantare vârsta de 50-60 de zile. Norma de sămânță utilizată este de 0,5-0,6 kg sămânță pentru un hectar de cultură.
Pentru repicat se folosesc ghivece cu volum de un litru.
Pentru a realiza o densitate de 24.000 plante pe hectar se plantează în 4 rânduri la distanță de 80 cm, iar pe rând la 52 cm.
Completarea golurilor se poate face pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a realiza culturi încheiate.
Solul se menține afânat prin aplicarea a 2-3 prașile între rânduri. La 40-50 de zile de la plantare, după ultimul prășit, se poate face mulcirea cu paie sau cu folie de polietilenă.
Pentru folosirea la maximum a luminii naturale în perioada noiembrie-martie, geamurile se mențin într-o stare perfect curată.
Temperatura se menține constantă la nivel de 22-24 grade Celsius timp de 8-10 zile de la plantare, în vederea unei bune înrădăcinări, în funcție de luminozitate și faza de vegetație. Noaptea temperatura aerului se duce la 17-18 grade Celsius, în zilele cu nori la 18-20 grade Celsius, iar în zilele însorite la 20-24 grade Celsius.
După udarea abundentă de la plantare pentru asigurarea prinderii, udările se reiau în momentul în care umiditatea solului coboară sub 70% din capacitatea de câmp. La început sunt aplicate udări dese cu norme mici de apă, de 200-250 m3/ha; se încearcă menținerea umidității până la recoltare la 70-80 % din capacitatea de câmp. Temperatura apei de udat se situează între 24-26 grade Celsius.
Aerisirea serei se limitează în perioada noiembrie-februarie la deschiderea ferestrelor periodic în timpul zilei, iar uneori chiar noaptea, pentru a se produce împrospatarea atmosferei prin schimbul cu mediul exterior, dar numai când climatul permite. Când plantele sunt mici se evită risipa de căldură, dar dupa 1 aprilie aerisirea se face zilnic.
Plantele au o creștere vegetativă foarte puternică, de aceea este necesară susținerea pe sfori, care se leagă la baza acestora și de sârmele de susținere de la nivelul doliei. Legarea plantelor începe la 20-30 de zile de la plantare. Pentru a favoriza ramificarea plantelor și creșterea vegetativă, se îndepartează primul buton floral.
Dirijarea plantelor prin tăieri este foarte complexă. Rezultate foarte bune s-au obținut prin dirijarea rândurilor din margine cu două brațe, orientate linear, pe direcția acestora, iar plantele din rândul de mijloc conduse cu 4 brațe în “ V”, două fiind dirijate spre stânga și două spre dreapta. În acest mod, plantele sunt bine aerisite, circulația printre rânduri este mai ușoară. Pe brațele reținute se formează lăstari purtători de rod; după formarea a 1-2 fructe, lăstarii se ciupesc, iar lăstarii sterili se îndepărtează.
Numărul fructelor lăsate pe plantă se echilibrează în funcție de vigoarea plantelor și factorii de vegetație.
La ciclul I la început se lasă un număr mai mic de fructe pe plantă, apoi pe măsură ce intensitatea luminii crește, se vor lăsa mai multe fructe.
La ciclul II tăierile trebuie conduse pornind de la faptul că lumina are intensitate mai mare la plantare și descrește către sfârsitul ciclului. Se lasă o încărcatură mai mare de fructe la început, lăstarii sterili se îndepărtează.
Se face defolierea de la bază și se îndepărtează pe parcurs fructele diforme.
Cu circa 40 de zile înaintea desființării culturii, plantele se cârnesc prin suprimarea vârfului vegetativ la plantele principale.
În cazul ciclului I prelungit, în a doua jumătate a lunii iunie se face receparea plantelor, prin tăierea tulpinilor la 10-15 cm deasupra ramificațiilor de la bază. Plantele vor emite lăstari noi, din care se vor alege 3-4 bine dezvoltați ce se palizează, devenind brațe de rod. În continuare se aplică tăierile și lucrările ca în prima parte a vegetației.
Recoltarea se face eșalonat în funcție de ciclul de cultură. În ciclul I scurt recoltarea începe în aprilie și se continuă până în 15 iulie. În ciclul I prelungit recoltarea se eșalonează între 1 mai și 15-20 septembrie, iar la ciclul II între 1 noiembrie și 30 noiembrie.