Descriere
Papadie (Taraxacum officinale) seminte de Papadie, Bee Happy Laktofol
Se gaseste intr-o multime de habitate, inclusiv zone umede, dune de nisip, munti, gradini si pasuni. Semintele noastre provin din plante crescute in zone de campie. Papadia foate fi o sursa importanta de nectar pentru albine si fluturi la inceputul anului, iar semintele sunt consumate de cintezoi. Este o planta extrem de populara si de hranitoare, fiind crescuta pentru alimente Tortoise.
Ambalaj: 1400 de seminte (1 gr)
Cultivarea păpădiei poate deveni o afacere de perspectivă, cu o rentabilitatea anuală de 121%
Cu investiții minime de 5100 euro pentru a însămânța un hectar de păpădie și cheltuieli totale de 3450 euro, se poate obține un profit brut de 8340 euro în doi ani, atingându-se o rentabilitatea anuală de 121%. Aceste date au fost prezentate de Evgheny Shumeyko, directorul companiei „Dobrotrav”, în cadrul conferinței „Un milion de pe un hectar”, eveniment care s-a desfășurat recent în Ucraina.
Expertul este convins că cultivarea păpădiei poate deveni o afacere de perspectivă pentru Ucraina, datorită tehnologiei simple. Potrivit lui, creșterea plantelor medicinale, în special a păpădiei medicinale pe suprafețe mici are un potențial destul de înalt.
În prezent, Ucraina a majorat exportul de plante medicinale, care în anul 2017 a crescut cu 8%, în comparație cu 2016. Totodată, sunt în creștere și exporturile către Asia și Polonia. Numai în anul trecut, Ucraina a exportat 3,7 mii tone de plante medicinale pentru mai mult de 7 milioane de dolari.
Cererea mondială, dar și suprafețele cu păpădie sunt în creștere – pentru aceasta sunt prevăzute 7 mii de hectare. Anual, se produc 3500 de tone de frunze și 10 mii de tone de rădăcini, ceea ce ar însemna materie primă de păpădie în sumă de circa 50 de milioane de dolari, iar produsele prelucrate – la 400 de milioane de dolari.
Prețul materiei prime de păpădie medicinală uscată în Uniunea Europeană este de: pentru o frunză uscată – 1,5 – 1,9 euro/kg, pentru rădăcini uscate – 3 – 4 euro/kg, pentru flori uscate – 1,5 euro/kg.
Păpădia este folosită în industria farmaceutică, cosmetică, industria alimentară, în special în salate, ceai, cafea, gustări, vin din păpădie, cât și hrană pentru animale.
Evgheny Shumeyko a comunicat că pentru a atinge rentabilitatea de 121% este necesară o investiție minimă de 5100 euro dacă vorbim despre un 1 hectar, și 47850 euro în cazul în care elaborăm un plan de afaceri pentru 5 hectare.
Pentru a planta un 1 ha de păpădie este nevoie de circa 3 kg de semințe, care ajung să coste 50 euro/kg. În același timp, achiziționarea echipamentelor necesare pentru prelucrare vor costa circa 4950 euro: o semănătoare manuală pentru legume – 150 euro, un cultivator – 600 euro, un excavator – 600 euro, un tractor 25 CP – 3000 euro, o mașină rotativă de tuns 1,3 – 500 euro, un plug – 100 euro.
Pentru un teren de 5 hectare este nevoie de 15 kg de semințe, care vor costa 750 euro.
Păpădia se seamănă la începutul primăverii sau în a treia decadă a lunii august – 1 decadă a lunii septembrie. Frunzele proaspete sunt recoltate, la fel ca și legumele, primăvara, vara și toamna – până la 5 recolte, dacă este utilizată irigarea. Frunzele pentru uscat sunt colectate primăvara și vara. Rădăcinile se sapă toamna târziu
Papadia (Taraxacum officinale) este o planta medicinala cu efecte miraculoare asupra sanatatii.
Multi o cunosc sub numele de buha, cicoare, floarea sorului, flori-galbene, gusa–gainii, floarea broastei, laptuca, floare de malai.
Beneficii pentru sanatate:
1. Papadia este un foarte bun diuretic
Ajuta la eliminarea surplusului de apa din organism, in special din zona abdomenului.
Ceaiul de papadie mareste cantitatea de urina produsa de rinichi.
Totodata are si efect detoxifiant, pentru ca impreuna cu surplusul de apa sunt eliminate si toxinele acumulate la nivelul rinichilor.
2. Florile de papadie au efecte detoxifiante si antioxidante asupra organismului
Studii medicale recente au demonstrat ca substantele complexe din organele papadiilor ajuta la neutralizarea radicalilor liberi.
Previn imbatranirea celulara si totodata ajuta la purificarea sangelui.
3. Papadia are efecte vitaminizante si remineralizante
Bogata in vitamine si minerale, planta este indicata in cazurile de slabiciune si convalescenta.
Elementele nutritive de buna calitate sunt usor absorbite de organism, care este energizat si revitalizat.
Curele cu papadie au efecte miraculoase la inceput de primavara, cand corpul uman sufera din cauza deficitului de minerale si vitamine.
4. Curele cu papadie tin sub control colesterolul rau
Preparatele naturiste cu organe de papadie impiedica depunerea de grasime pe vasele sangvine, subtiaza sangele, astfel ca organismul este oxigenat corespunzator.
5. Preparatele cu papadie actioneaza ca hepatoprotector
Favorizeaza secretiile biliare si hepatice si imbunatatesc functia ficatului.
Efectul detoxifiant este rapid resimtit si de acest organ supus la stres din pricina alimentatiei nesanatoase, a consumului de alcool si a medicamentelor consumate in exces.
6. Papadia imbunatateste digestia si previne balonarile
Studiile medicale realizate in tarile nordice au demonstrat ca pacientii care consuma constant preparate terapeutice cu papadie nu au probleme digestive, chiar daca se bucura de mese copioase.
Ceaiurile cu papadie previn constipatia si fermentatia intestinala.
Rădăcina de păpădie este bogată și în inulină, care este de ajutor pentru menținerea unei flore bacteriene sănătoase în tractul digestiv.
7. Papadia are efect indirect asupra tensiunii arteriale
Conține potasiu, un mineral asociat cu scăderea tensiunii arteriale la cei care anterior înregistrau valori ridicate. Astfel,păpădia poate avea un efect indirect asupra tensiunii arteriale, datorită conținutului de potasiu.
8. Papadia ajuta la pierderea in greutate
Unele cercetări susțin că păpădia și componentele sale bioactive pot susține pierderea în greutate. Se consideră că datorită capacității de a îmbunătăți metabolismul carbohidraților și de a reduce absorbția de grăsimi, păpădia poate ajuta la slabit.
9. Utilizarea papadiei în gastronomie
Frunzele de papadie pot fi folosite (și chiar au fost folosite, în mod tradițional, de-a lungul secolelor de locuitorii zonelor temperate) în salate, supe, sosuri sau preparate asemeni spanacului: fierte, scurse și apoi condimentate cu sare, piper, ulei și suc de lămâie, usturoi pisat și ceapă înăbușită, garnisite cu câteva cubulețe de unt, pentru un plus de savoare și servite fierbinți. Dacă gustul pare prea amar, se poate găti chiar în combinație cu spanacul – în acest caz se pun la fiert mai întâi frunzele de păpădie, întrucât fierb mai greu.
Frunzele foarte tinere și fragede, chiar și mugurii, pot fi amestecați în salate, alături de alte legume verzi; în mod tradițional, salata din frunze de păpădie este insotita de ouă fierte, tăiate felii ori cubulețe și presărate în salată.
Florile pot fi transformate prin fermentare într-o băutură alcoolică asemănătoare vinului, iar rădăcinile, coapte și pisate, pot fi folosite ca substitut de cafea (asemeni rădăcinilor de cicoare).
Bobocii de păpădie pot fi recoltați și conservați similar caperelor.
Frunzele uscate de păpădie sunt folosite pentru pepararea unui sortiment de bere – berea de păpădie fiind o băutură rustică specifică multor regiuni ale lumii, precum SUA și Canada.
Florile de păpădie sunt folosite pentru prepararea unui sortiment de vin, dar și pentru prepararea de dulceţuri sau siropuri, care datorita culorii şi consistenţei lor au fost numite generic „miere de păpădie”.
Moduri de utilizare:
Radacina si frunzele de papadie sunt recoltate si sunt folosite ca infuzii, tincturi, capsule. De la papadie sunt foarte cautate si apreciate si florile din care se prepara dulceata. Acasta este considerata adevarata delicatesa in restaurantele cu multe stele Michelin.
Papadia poate fi utilizata in numeroase moduri: proaspata in salate si preparate culinare, sirop, infuzie, pulbere, cataplasma, preparate terapeutice sub formă de suplimente alimentare.
1. Salata de papadie
Salata de frunze de papadie proaspat culese poate fi combinata cu spanac proaspat, ridichi, germeni de trifoi si alte verdeturi.
Salata trebuie asezonata cu sare, piper si otet balsamic dupa gust.
Este un preparat ce poate fi asociat cu preparate din carne.
2. Infuzia de papadie
Infuzia de papadie este un preparat foarte eficient in curele de detoxifiere, in afeciunile stomacale si pentru protectia ficatului.
Se obtine usor astfel: intr-o cana cu 250 ml apa clocotita se toarna 10 g frunze si flori uscate de papadie. Se amesteca bine si se acopera pentru 10 minute. Preparatul se filtreaza si se lasa la racorit.
Ceaiul de papadie are o aroma amaruie intensa, deci poate fi indulcit dupa gust cu miere de albine.
3. Cataplasma de papadie
Cataplasma este destinata utilizarilor externe.
Se obtine prin zdrobirea florilor si frunzelor proaspat culese. Preparatul se pune pe zona afectata si se lasa sa actioneze.
Cataplasma este indicata pentru tratarea eczemelor cutanate.
4. Pulberea de papadie
Pulberea din radacina de papadie este un preparat cu proprietati depurative si antidiabetice deosebite.
Se obtine prin macinarea fina a radacinilor uscate.
Produsul poate fi folosit de pacienții care suferă de inflamații la nivelul picioarelor și a gleznelor, au abdomen umflat sau mărit, acuză o creștere în greutate, au piele întinsă atacată de celulită, au hipertensiune arterială sau acuză balonare în timpul ciclului sau menopauzei.
5. Suplimente alimentare capsule cu papadie
Ajuta la functionarea normala a sistemelor digestiv si hepato-biliar,
sustine eliminarea apei aflate peste limite normale in organism si mentinerea unui nivel normal al potasiului seric (sursa importanta de potasiu), mentine greutatea in limite normale prin echilibrarea metabolismului lipidic.
Se iau cate 2 capsule de 2 ori/zi la masa, cu 200ml de apa sau conform recomandarii consultantului de specialitate.
6. Uleiul de papadie
Se recomandă la tratamentul plăgilor, hemoroizilor. Compresele cu ulei contribuie la vindecarea herpesului, eczemelor, plăgilor superficiale, arsurilor, furunculelor, scabiei și înțepăturilor de insecte.
7. Siropul de papadie
Siropul poate fi obtinut prin fierberea la foc mic a 500 g de flori cu 500 ml de apa si 100 g zahar. Se fierbe pana incepe sa capete consistenta usor vascoasa.
Siropul obtinut se lasa la racorit pentru 24 de ore, dupa care se filtreaza si se pune in sticle sterile.
Siropul este un tonic excelent, putand fi consumat inainte de mesele principale.
Compozitie chimica:
Zone de raspandire si perioada de cules:
Papadia creste in zonele cu clima temperata din toate regiunile globului.
Este o planta ce se gaseste in flora spontana in toate zonele din tara noastra, la campie, in Delta, in zonele deluroase, montane sau alpine. Poate fi vazuta in toate parcurile, pe malul apelor, pe pajistile montane sau in poieni insorite. Este o planta ce se dezvolta foarte bine si in aglomerarile urbane.
Este cultivata in sistem industrial si utilizata in medicina naturista si cosmetica.
In tratamentele naturiste de la papadie sunt utilizate frunzele, radacinile si florile.
Partile aeriene pot fi recoltate la inceputul verii, cand se formeaza mugurii florali, iar radacinile in lunile august si septembrie.
Recoltarea se face cand frunzele ating lungimea de 20 cm.
Frunzele trebuie uscate la soare sau transportate direct catre centrele de prelucrare.
Radacinile de la plantele de papadie, utilizate pentru prepararea tincturilor, pot fi recoltate in luna august.
Papadia in istorie:
Păpădia a fost folosită ca remediu natural în Europa, America de Nord și China, pentru a trata afecțiunile digestive, infecțiile, afecțiunile bilei și ficatului, ca laxativ mediu și diuretic.
Primele mențiuni despre păpădie ca plantă medicinală, apar în scrierile medicilor arabi din secolele X–XI, care o prezintă ca fiind un fel de andivă sălbatică, sub denumirea de Taraxcacon.
Mentiuni despre efectele minunate ale frunzelor de papadie asupra ficatului apar si in scrierile galice din secolul XII.
Ca aliment era cunoscută și romanilor, grecilor, triburilor anglo-saxone și normande.
În prezent ea este intens cultivată în India, ca adjuvant în tratamentele hepatice.
Precautii si contraindicatii:
Preparatele terapeutice cu papadie trebuie urmate cu precautie de femeile insarcinate.
Pacientii cu afectiuni biliare nu trebuie sa inceapa cure cu papadie decat daca au avizul medicului specialist.
Persoanele care urmeaza tratamente cu medicamente nu trebuie sa utilizeze concomitent si preparate terapeutice cu papadie, datorita efectului diuretic.
Informațiile despre produse și indicațiile privind utilizarea acestora sunt puse la dispoziție și publicate doar pentru scopuri educaționale, nu acoperă toate modalitățile de utilizare, toate măsurile de precauție, toate posibilele interacțiuni, incompatibilități sau efecte adverse. Informațiile se obțin din surse considerate valabile și de încredere, sunt corecte și complete în limita cunoștințelor noastre dar nu au caracter exhaustiv, exactitatea lor nu poate fi garantată. Site-ul nostru nu-și asumă responsabilitatea pentru informațiile incomplete sau eventualele erori apărute în site, dar se străduiește în permanență să corecteze și să completeze informațiile prezentate. Produsele și informațiile nu sunt destinate și nu ar trebui să fie folosite ca un substitut pentru a diagnostica, trata, vindeca sau preveni orice afecțiune medicală sau boală. Pentru orice utilizare terapeutică, consultați un medic.