Mustar (Brassica alba/nigra/juncea), beneficii pentru sanatate, proprietati si contraindicatii
Se cunosc trei specii de muştar: muştarul alb (Brassica alba), muştarul negru (Brassica nigra), muştarul brun (Brassica juncea).
Denumire populară: muştar, horşti, horştiţă, muştar de câmp.
Beneficii pentru sanatate:
1. Stimulează respirația și circulația sângelui
Băile de muștar generale sau locale sunt indicate în tratarea reumatismului, deoarece muștarul ajută la scăderea durerii din profunzime, crește tensiunea arterială, acționează benefic în afecțiunile aparatului respirator și ale circulației sângelui. Muștarul are acțiuni favorabile în stările comatoase.
2. Ajuta la intretinerea supletii corpului
Masajul cu ulei de muştar oferă vitalitate trupului, ajutând la îndepărtarea kilogramelor în plus.
3. Tratează constipația
O linguriță de boabe de muștar se pun în 500 ml apă clocotita. Băutura se lasă la răcit și se bea de două ori pe zi, pentru a putea beneficia de refacerea echilibrului intestinal, boabele de muștar având efect laxativ.
4. Proprietăți antidepresive datorită conținutului de triptofan, care este un aminoacid esențial pentru promovarea unei stări de bine și de relaxare.
Magneziul continut de mustar susține echilibrul psihic, calmând stările de agitație sau anxietate.
5. Proprietăți antiinflamatorii datorate conținutului de seleniu și magneziu. Seleniul împreună cu magneziul actioneaza asupra astmului bronșic, al bronșitelor și al pneumoniei. Pentru efecte sporite se pot aplica o serie de cataplasme cu făină din muștar negru pe torace, până la atenuarea simptomelor.
6. Activează metabolismul
O linguriță pe zi de seminte de mustar crește rata metabolică cu aproximativ 25%.
7. Stimulează sistemul imunitar datorită proprietăților antifungice și antibacteriene.
Moduri de utilizare:
Produsul vegetal brut este reprezentat de semințe (boabe), care strivite între dinți au gust amărui la început, apoi înțepător–arzător.
- Semintele de mustar trateaza numeroase din afectiunile prezentate anterior. Acestea se inghit intregi cu apa, o lingura pe zi, de preferat seara inainte de culcare.
- Băile de muștar se prepară agitând un săculeț cu făină de muștar în apa de baie, până când apare mirosul caracteristic al alilizothiocianatului pe care il conține muștarul. Baile sunt remediu natural în tratarea răcelilor și nu numai.
- Cataplasmele cu făină de muștar
Terapeutic, cataplasmele de făină de muștar (proaspăt măcinată din boabe de muștar negru) sunt utilizate pentru tratarea afecțiunilor pleuro-pulmonare cauzate de frig.
Pentru a obține cataplasmele de muștar se amestecă făină proaspăt măcinată cu apă călduță până se obține o pastă omogenă, care se aplică uniform pe pielea bolnavului, după care se pun 2-3 straturi de tifon și apoi pacientul trebuie acoperit cu o pătură. Cataplasmele cu făină de muștar se lasă să acționeze doar 10–15 minute, căci uleiul eteric din muștar este agresiv pe piele; deci timpul de aplicare și concentrația cataplasmelor cu făină de muștar trebuie să fie atent respectate, pentru a nu se ajunge la necrozarea pielii celui care este tratat.
În farmacii se găsesc foițe de hârtie pe care este lipită făină de muștar, care se pot aplica pe umeri sau pe spate pentru a reduce durerile provocate de răceli sau de reumatism.
- Uleiul de muștar
Prin presarea boabelor de muștar se obține uleiul de muștar, care este utilizat în industria famaceutică la prepararea fricțiunilor antireumatice. Uleiul de muștar are o eficienţă nutritivă superioară, fiind bogat în acizi graşi mono şi polinesaturaţi și în fitosteroli.
Se poate utiliza prin aplicare şi masare locală, cu efecte benefice în reducerea durerilor articulare şi reumatice, adjuvant în combaterea crampelor musculare.
Se absoarbe uşor în piele, are efect emolient şi protejează împotriva îmbătrânirii premature cauzată de factorii externi. Întăreşte şi vitalizează rădăcina firului de păr, previne căderea acestuia şi ii conferă strălucire.
Ulei de mustar este folosit în alimentaţie la prepararea prăjiturilor, a pastei de muştar, în producţia săpunului sau în industria farmaceutică.
- Crema antiinflamatoare cu ulei de mustar este adjuvant in caz de infectii ale tractului respirator superior, raceli, gripe, afectiuni bronhopulmonare. Confera proprietati antiinflamatoare.
Mod de utilizare: se aplica prin miscari usoare de masaj pe piept si spate. Seara se aplica pe talpi in strat subtire, se imbraca o pereche de sosete, se lasa pentru noapte. Numai pentru uz extern.
- Fabricarea cosmeticelor
Uleiul de muștar intră în componența anumitor creme și unguente care sunt indicate pentru afecțiuni ale pielii: acnee, dermatoze, etc.
Compozitie chimica:
Boabele de muștar nu conțin colesterol, însă conțin: circa 30% ulei gras (cu Omega 3 și Omega 6), 0, 7% tioglicozidul sinigrozida (cu sulf în moleculă), cantități însemnate de mucilagiu, amidon, vitamine (A, B3, B4, B6, D, E, K, P ), proteine, minerale (fier, zinc, magneziu, calciu, etc.), triptofan, izotiocianat de alil, oxidanți. În urma hidrolizei enzimatice a tioglicozidului sinigrozida ia naștere uleiul eteric cunoscut sub numele de „esență de muștar” (alilizothiocianatul).
În semințe, tioglicozidul se găsește complet separat de enzimă, hidroliza lui începe numai după ce bobul de muștar este măcinat, când țesuturile seminței se amestecă și când se adaugă și apă. De aceea făina de muștar poate fi păstrată mult timp fără să se altereze, dacă este ținută într-un loc uscat.
Alilizothiocianatul – esența de muștar - este volatil, poate fi antrenat cu vapori de apă și captat prin condensarea vaporilor. Astfel se obține un lichid clar care conține 95% alilizothiocianat.
Zone de raspandire si perioada de cules:
Planta este originară din regiunea Mediteraneană și este înrudită cu legume bogate în nutrienți, printre care broccoli, conopida și varza de Bruxelles.
In scop terapeutic sunt utilizate semintele cu gust puternic picant-intepator, recoltate in lunile iulie-august.
Mustarul in istorie:
Muştarul este originar din Egiptul Antic, iar populaţia de aici combina carnea cu seminţe de muştar. De asemenea, la greci muştarul era întrebuinţat pentru consumul de carne, în timp ce romanii îl foloseau ca antidot împotriva muşcăturilor de şarpe, a febrei musculare şi chiar a ciumei. Totodată, pe lângă faptul că era utilizat ca şi condiment sau ca tratament, se presupune că romanii foloseau muştarul şi pentru a prepara mustul, de aici venind şi denumirea de muştar.
Încă din Antichitate mustarul alb şi mustarul negru sunt cunoscute ca plante binefăcătoare, mai ales în zona bazinului Mării Mediteraneene. La început erau utilizate ca legume, înlocuind cu succes spanacul.
Mustarul negru a intrat în rândul plantelor medicinale doar de câteva secole.
Datorită lui Grey şi Poupon, în anul 1977 a fost scos la vânzare muştarul pe care astăzi cu toţii îl cunoaştem. Pe lângă faptul că noua retetă a muştarului a revoluţionat lumea culinara, cei doi s-au gândit să inventeze şi maşina de măcinat boabe de muştar, lucru care până atunci era făcut manual.
Precautii si contraindicatii:
Nu sunt indicate cataplasmele cu muștar pentru copiii mici și nici utilizarea muștarului în alimentația acestora.
Muștarul este considerat în general un aliment fără riscuri, dar trebuie avut grijă în ceea ce privește uzul în scopuri cosmetice, pentru că poate avea efect puternic iritant. Astfel, aplicarea muștarului alb sau negru pe piele pe perioade lungi de timp, poate duce la apariția pustulelor și a arsurilor.
Muștarul ca aliment poate avea potențial alergenic, de aceea persoanele care suferă de alergii trebuie să aibă grijă la consumul de muștar și produsele derivate, precum ulei din semințe de muștar, semințele ca atare sau preparatele pe bază de muștar. Simptomele alergiei la muștar pot fi moderate spre severe, precum senzație de mâncărime, usturime sau inflamație la nivelul gurii. În cazuri mai grave se pot resimți dificultăți în respirație.
Informațiile despre produse și indicațiile privind utilizarea acestora sunt puse la dispoziție și publicate doar pentru scopuri educaționale, nu acoperă toate modalitățile de utilizare, toate măsurile de precauție, toate posibilele interacțiuni, incompatibilități sau efecte adverse. Informațiile se obțin din surse considerate valabile și de încredere, sunt corecte și complete în limita cunoștințelor noastre dar nu au caracter exhaustiv, exactitatea lor nu poate fi garantată. Site-ul nostru nu-și asumă responsabilitatea pentru informațiile incomplete sau eventualele erori apărute în site, dar se străduiește în permanență să corecteze și să completeze informațiile prezentate. Produsele și informațiile nu sunt destinate și nu ar trebui să fie folosite ca un substitut pentru a diagnostica, trata, vindeca sau preveni orice afecțiune medicală sau boală. Pentru orice utilizare terapeutică, consultați un medic.