







Magnolie soulangeana (ghiveci 2L), flori mari, forma de clopot, colorate in roz la exterior si albe la interior
Descriere
Magnolie soulangeana (ghiveci 2L), flori mari, forma de clopot, colorate in roz la exterior si albe la interior
Mod de ambalare: ghiveci 2L
Arbust foios de mărime mare, de 3–5 m, cu coroană deasă.
Frunzele sunt mari de 10–15 cm, de formă ovoidală sau eliptică.
Florile sunt în formă de clopot, aşezate în sus, de culoare roz-roşiatică la exterior şi albe la interior. Înfloresc în aprilie–mai, înaintea apariţiei frunzelor.
Cerinţe faţă de sol: sol usor acid, bine aprovizionat în apă, adânc.
Cerinţe faţă de mediu: se plantează în grădini ferite de vânt, la loc însorit sau semiumbră, ca arbust solitar.
Magnolia este arbustul cu cele mai multe flori. Acesta nu are nevoie de udare, decat daca apar perioade foarte secetoase. Chiar si asa, creste pana la inaltimi de 8 – 10 metri, inflorind in special primavara. Nu suporta taierile, insa daca o vei planta intr-un loc luminos, ferit de vant puternic si intr-un sol afanat, te vei bucura de frumusetea magnoliei timp indelungat.
In Romania, magnolia a fost introdusa in cultura abia in anul 1880.
Magnolia este o planta antica si care a evoluat inca dinainte de aparitia albinelor, florile fiind perfect adaptate pentru a fi polenizate de gandaci. Asta inseamna ca sunt dure, pentru a evita deteriorarea atunci cand pe ele aterizeaza gandaci zburatori sau ajung cei taratori.
Frunzele magnoliei sunt simple, acute, scurt-petiolate, alterne, caduce sau persistente si ovale. Florile acestui arbust sunt mari, solitare si hermafrodite. Pot sa fie roz, albe, violet, albastre sau verzi-galbui.
Fructele acestui arbust au forma de con.
Odata ce arbustul a prins radacini in locul in care a fost plantat, magnolia are nevoie de ingrijiri minime. Una dintre regulile esentiale spune sa lasati magnolia sa creasca la maximum, chiar daca asta inseamna ca va face multa umbra in jurul ei.
Daca pe ramurile arbustilor achizitionati se pot vedea muguri, magnoliile vor inflori chiar in anul plantarii.
Daca va doriti o magnolie in gradina, cel mai bun moment pentru plantarea ei este primavara devreme, inainte de aparitia primelor frunze.
Plantarea se va face numai atunci cand planta este in stadiul de repaus, pentru a reduce riscul de ofilire.
In alegerea locului potrivit pentru plantarea magnoliei trebuie sa tineti cont de mai multi factori, precum solul, expunerea la soare si la vant, dar si spatiul necesar pentru dezvoltarea optima a plantei.
Solul in care este plantata magnolia trebuie sa fie usor drenabil si lutos. De preferat, acesta va fi bogat in materii organice, compost sau ingrasamant de frunze.
Magnolia se simte cel mai bine la lumina, in plin soare, dar va inflori fara probleme si in conditii de semi-umbra. Cu toate acestea, magnoliile care se dezvolta in umbra partiala au ramuri firave si flori putine.
Magnolia trebuie plantata intr-un loc ferit de intemperii, pentru ca ramurile firave si sensibile ale acestui arbust pot fi distruse de vantul puternic.
Odata plantata, magnoliei nu ii place sa fie deranjata sau transplantata. Tocmai de aceea specialistii va recomanda sa lasati o zona de cel mult 6 metri in jurul arbustului – in cazul celor care cresc pana la dimensiuni foarte mari.