











Magnolie Heaven Scent (ghiveci 2 l) arbust ornamental cu flori mari, cu parfum intens extraordinar, colorate in roz la exterior si alb la interior,
Descriere
Magnolie Heaven Scent (ghiveci 2 l) arbust ornamental cu flori mari, cu parfum intens extraordinar, colorate in roz la exterior si alb la interior
Ambalaj: ghiveci 2 L
Inaltime planta: 60 - 80 cm cm, in ghiveci de 2 litri
Magnolia Heaven Scent este pitică, cu un parfum extraordinar. Este un arbust foios decorativ cu frunze căzătoare, cu o înălțime mică-medie.
Florile mari, lunguiețe, de o culoare roz cu interior alb au un parfum puternic și foarte plăcut. Înflorește prelung (5-6 săptămâni), înainte de apariția frunzelor.
Tolereză semiumbra, dar preferă expunerile însorite, ferite de vânt și solurile fertile și umede. Datorită frumuseții sale se recomandă plantarea solitară într-un loc vizibil al grădinii.
Magnolia este arbustul cu cele mai multe flori. Acesta nu are nevoie de udare, decat daca apar perioade foarte secetoase. Chiar si asa, creste pana la inaltimi de 8 – 10 metri, inflorind in special primavara. Nu suporta taierile, insa daca o vei planta intr-un loc luminos, ferit de vant puternic si intr-un sol afanat, te vei bucura de frumusetea magnoliei timp indelungat.
In Romania, magnolia a fost introdusa in cultura abia in anul 1880.
Caracteristicile principale ale magnoliei
Magnolia este o planta antica si care a evoluat inca dinainte de aparitia albinelor, florile fiind perfect adaptate pentru a fi polenizate de gandaci. Asta inseamna ca sunt dure, pentru a evita deteriorarea atunci cand pe ele aterizeaza gandaci zburatori sau ajung cei taratori.
Frunzele magnoliei sunt simple, acute, scurt-petiolate, alterne, caduce sau persistente si ovale. Florile acestui arbust sunt mari, solitare si hermafrodite. Pot sa fie roz, albe, violet, albastre sau verzi-galbui.
Fructele acestui arbust au forma de con.
Plantarea si ingrijirea magnoliei
Odata ce arbustul a prins radacini in locul in care a fost plantat, magnolia are nevoie de ingrijiri minime. Una dintre regulile esentiale spune sa lasati magnolia sa creasca la maximum, chiar daca asta inseamna ca va face multa umbra in jurul ei.
Plantarea magnoliei
Daca pe ramurile arbustilor achizitionati se pot vedea muguri, magnoliile vor inflori chiar in anul plantarii.
Cand se planteaza magnolia
Daca va doriti o magnolie in gradina, cel mai bun moment pentru plantarea ei este primavara devreme, inainte de aparitia primelor frunze.
Plantarea se va face numai atunci cand planta este in stadiul de repaus, pentru a reduce riscul de ofilire.
Alegerea locului potrivit pentru plantarea magnoliei
In alegerea locului potrivit pentru plantarea magnoliei trebuie sa tineti cont de mai multi factori, precum solul, expunerea la soare si la vant, dar si spatiul necesar pentru dezvoltarea optima a plantei.
Solul potrivit pentru magnolie
Solul in care este plantata magnolia trebuie sa fie usor drenabil si lutos. De preferat, acesta va fi bogat in materii organice, compost sau ingrasamant de frunze.
Expunerea la soare a magnoliei
Magnolia se simte cel mai bine la lumina, in plin soare, dar va inflori fara probleme si in conditii de semi-umbra. Cu toate acestea, magnoliile care se dezvolta in umbra partiala au ramuri firave si flori putine.
Expunerea la vant a magnoliei
Magnolia trebuie plantata intr-un loc ferit de intemperii, pentru ca ramurile firave si sensibile ale acestui arbust pot fi distruse de vantul puternic.
Spatiul necesar dezvoltarii magnoliei
Odata plantata, magnoliei nu ii place sa fie deranjata sau transplantata. Tocmai de aceea specialistii va recomanda sa lasati o zona de cel mult 6 metri in jurul arbustului – in cazul celor care cresc pana la dimensiuni foarte mari.
Cum se planteaza magnolia
Plantarea magnoliei incepe cu alegerea locului potrivit. Se sapa o groapa in care se aseaza arbustul. Aceasta trebuie sa fie suficient de mare incat ghemul de radacini al magnoliei sa incapa lejer.
Adancimea la care va fi ingropat arbustul trebuie sa fie egala cu cea indicata de tulpina, adica cu cea la care magnolia a fost ingropata in sera de unde provine. Fiind o planta care isi trage substantele hranitoare de la suprafata, o ingropare prea adanca ii va afecta negativ evolutia. Aceasta regula este de altfel valabila pentru toti arbustii sau pomii. Dupa ce magnolia este asezata in groapa, trebuie sa indepartati sarma sau folia din plastic din jurul radacinilor.
Groapa trebuie umpluta cu turba, balegar descompus sau ingrasamant special pentru frunze. Acest amestec trebuie tasat bine in jurul radacinii. De asemenea, trebuie sa formati un sant in jurul tulpinii, in care veti turna apa.
Arbustii nou plantati vor fi legati de un tarus, care va fi inlaturat abia dupa un an de la plantare.
Dupa ce procesul de ingropare a fost finalizat, magnolia trebuie udata bine. Un fertilizant ii va da un start bun plantei. Pamantul de sub ramuri trebuie acoperit cu talas, scoarta de copac maruntita, frunze uscate si/sau ace de pin, intr-un strat de aproximativ 8 centimetri, care trebuie inlocuit periodic. Acesta va ajuta la mentinerea umiditatii la nivelul solului, acolo unde radacinile arbustului sunt active.
Daca efectuati lucrari de intretinere la plantele din jurul magnoliei, evitati sa ii deranjati radacinile. Acest proces ii va stopa cresterea, iar in unele cazuri poate fi chiar fatal.
Udarea magnoliei
In general magnoliile nu trebuie udate, apa de la ploi fiind suficienta pentru dezvoltarea optima a acestor plante. In zonele mai uscate insa sau in perioadele secetoase, specialistii recomandata udarea saptamanala. Aveti insa grija sa nu inecati plantele, in cazul in care pamantul nu este usor drenabil.
Fertilizarea magnoliei
Magnolia nu este un arbust pretentios. Asadar, daca este plantata in pamant cat de cat fertil sau in pamant imbogatit periodic cu materii organice, magnolia nu va avea decat rareori nevoie de fertilizare.
Taierea magnoliei
Nu este necesara, insa taierea se poate face pentru a reduce dimensiunea coroanei. Taierile vor compromite insa productia de flori din respectivul sezon. Daca vreti totusi sa taiati arbustul, de preferat este sa o faceti la inceputul primaverii, dupa ce magnolia a inflorit. Asta pentru ca este nevoie ca ranile provocate de taiere sa se vindece pana la intrarea din nou a plantei in perioada vegetativa.
Protejarea de daunatori a magnoliei
Magnolia nu sufera decat rareori de atacuri ale insectelor sau bolilor, insa acest lucru se poate totusi intampla. Iata care sunt bolile si daunatorii ce pot afecta acest tip de arbust:
- Cancerul european – nu este fatal, insa desfigureaza planta. Lemnul afectat de cancer trebuie taiat si ars.
- Ofilirea – cauzata de inghet, care ofileste varful ramurilor. Foarte sensibile sunt partile arbustului dezvoltate toamna tarziu. Ramurile afectate trebuie taiate pana la lemnul sanatos.
- Uscarea trunchiului – cauzata de o ciuperca ce patrunde in trunchi prin rani precum taieturi sau parti lovite. Daca arbustii au mai multe tulpini, taiati-le pe cele afectate.
- Boala alba – se manifesta la nivelul frunzelor, insa nu la toate soiurile de magnolie. Frunzele par pudrate si sunt acoperite cu un strat fin de praf albicios, care seamana cu bumbacul.
- Puricii frunzelor – insecte de culoare maroniu inchis, care traiesc in colonii, pe ramurile tinere din apropierea solului. Puricii apar in perioada august-septembrie si ierneaza in scoarta arbustului. Acestia se hranesc cu seva din frunze, lasand in urma un lichid lipicos. In scurt timp, pe frunze va aparea mucegai de culoare gri sau negricios.
- Gandacii japonezi -soiurile de magnolie care infloresc vara atrag in special acesti daunatori in culori stralucitoare, de verde-metalic, cu aripi asemanatoare cuprului. Ataca magnoliile in perioada iunie-iulie, hranindu-se cu petale si stamine.
Inmultirea magnoliei
Magnolia poate fi inmultita prin seminte sau prin tesut vegetal. Includem la tesut vegetal butasi sau lastari noi.
Inmultirea prin seminte a magnoliei
Cel mai des folosita de cultivatori, pentru ca metoda ajuta la dezvoltarea de noi hibrizi. Acestia pot fi variante imbunatatite, adica unele care prezinta caracteristici noi, superioare, ale unor soiuri realizare prin „clonare“ – inmultire pe cale vegetativa.
Inmultirea prin butasi a magnoliei
Aceasta metoda asigura obtinerea unui plante identice din punct de vedere genetic cu planta-mama. Prin inmultirea prin butasi a magnoliei se va obtine o planta care va purta mai departe acelasi nume ca si originalul din care s-a obtinut materialul folosit pentru inmultire.
Magnolia este un arbust putin pretentios, rezistent la frig si usor adaptabil conditiilor de mediu. Odata plantat este usor de ingrijit si va infrumuseta orice gradina.