Descriere
Mac Alb seminte de Mac alb splendoarea din umbra Muntilor, Vilmorin
Ambalaj: 80 mg
Seminte de mac alb pentru cultivare planta
Lucrări de toamnă
Pregătirea terenului pentru înfiinţarea plantaţiilor de mac alb începe din toamnă, atunci când se desfiinţează culturile premergătoare. Din experienţa sa, dl Mihalcea recomandă ca macul alb să fie însămânţat pe un teren cultivat anterior cu grâu. Explicaţia este că pentru această cultură se folosesc mai puţine substanţe chimice şi astfel plăntuţele răsărite nu sunt afectate. Au existat cazuri când, după cultura cartofului, spre exemplu, acestea aveau o culoare gălbuie, semn că erau afectate de reziduurile chimice din sol. Prima lucrare de pregătire a terenului constă într-o arătură adâncă de 20-30 cm. Urmează apoi discuirea. Deşi este opţional, dl Mihalcea spune că încorporarea unor îngrăşăminte în sol în timpul executării lucrărilor de toamnă poate ajuta la obţinerea unor plante mai sănătoase şi productive. La un hectar se pot folosi 300 kg de superfosfat şi 200 kg de sare potasică.
Însămânţarea se face la sfârşitul lui martie
Macul alb este o plantă foarte sensibilă, de aceea este important să se respecte perioada optimă de însămânţare, mai exact sfârşitul lunii martie şi cel mai târziu 10 aprilie. Este recomandată această perioadă pentru că astfel plantele sunt ferite de gerurile târzii (rezistă la temperaturi de -6° C, dar nu mai mult de două zile), pot beneficia de ploile de primăvară şi nu sunt afectate nici de temperaturile ridicate de la început de vară. În plus, dacă gradul de răsărire a macilor nu este satisfăcător, este suficient timp ca terenul să fie însămânţat cu o altă cultură - porumb, spre exemplu. Distanţa de semănare între rânduri este de 45-50 cm, iar adâncimea de 0,5-1 cm. Seminţele încep să germineze la o temperatură de 6-7° C şi răsar la două săptămâni de la însămânţare.
În plantaţii se fac doar lucrări manuale
Pentru că vorbim despre o plantă fragilă care nu suportă intervenţia unor utilaje agricole grele, în plantaţii aproape totul se face manual. Doar pentru a înlesni activitatea de însămânţare, dl Mihalcea a inventat propria lui semănătoare. În primăvară lucrările de întreţinere încep cu o grăpare uşoară, perpendicular pe direcţia rândului. Scopul este de a sparge crusta solului astfel încât plantele să răsară mai uşor. După răsărire se prăşeşte vegetaţia spontană, cu grijă pentru a nu vătăma macii. Mai târziu, când plantele au trei-patru frunze, trebuie rărite la o distanţă de 25-30 cm. Până la îmbobocitul plantelor se mai prăşeşte o dată sau de două ori, însă după apariţia bobocilor buruienile se îndepărtează doar prin plivit. Recoltarea se face în general la sfârşitul lunii august, atunci când capsulele şi tulpinile s-au îngălbenit. Un semn că este vremea recoltatului este şi dacă seminţele sună în capsule. După ce plantele au fost tăiate, sunt legate în snopi şi sunt puse la uscat. Când capsulele sunt foarte uscate se rup de pe tulpină şi se desfac fie prin lovire cu un obiect greu, fie se calcă cu picioarele. Apoi seminţele se trec printr-un ciur pentru a se elimina resturile rămase de la capsule.
l În Colţeşti cultivatorii de mac folosesc un soi autohton cu seminţe de culoare albăstruie şi flori albe, cu o istorie îndelungată în sat. Pentru perpetuarea lui, în momentul recoltării sătenii pun aparte, de cele mai multe ori în buzunarul unui şorţ, capsulele de mac cele mai mari. Au existat şi încercări de a folosi soiuri importate, în special din Ungaria, dar, potrivit dlui Mihalcea, rezultatul nu a fost încurajator.
Pentru însămânţarea unui hectar sunt necesare 3 kilograme de sămânţă. Costul unui kilogram de sămânţă folosită pentru înfiinţarea culturilor de mac este de aproximativ 50 de lei. De pe aceeaşi suprafaţă se pot obţine aproximativ 900 kg de sămânţă. În pieţe kilogramul de mac folosit în scop alimentar este de aproximativ 30 de lei, un preţ peste ceea ce oferă cei din domeniul panificaţiei şi cofetăriei.
n Deşi cultivarea macului este foarte rentabilă, în România nu există suprafeţe foarte mari cu această cultură. Explicaţia poate ţine şi de faptul că aproape niciuna dintre lucrările agrotehnice nu poate fi executată cu utilaje agricole.
l Încadrat în categoria plantelor narcotice datorită opiului care poate fi extras din seminţele lui, macul se poate cultiva în ţara noastră în condiţii speciale. Agricultorii interesaţi de cultivarea macului trebuie să completeze o cerere, însoţită de o copie după buletin şi titlul de proprietate pentru terenul pe care urmează să se înfiinţeze plantaţia. Dosarul întocmit este depus la Direcţia Agricolă, cea care eliberează autorizaţia de cultivare, dar şi la Agenţia Naţională Antidrog, care va efectua controale regulate.
Macul alb, plantă exotică profitabilă în România
O planta exotica profitabila pentru fermieri este macul alb. Din 3.000 de metri patrati, un agricultor poate extrage sute de kilograme de seminte, care ajung la cofetariile din toata tara si in afara.
Capsulele de mac se vand producatorilor de sedative, deoarece morfina extrasa din ele este mult mai ceruta decat opiul importat din Orient.
Evaluarea productiei se face cand capsulele de mac se sparg la strangere. Puse in palma, semintele isi schimba culoarea din cafeniu-inchis in cafeniu-albastrui.
Productia medie se stabileste pe baza numarului de plante, numarului mediu de capsule, greutatii medii a capsulelor cu seminte, umiditatii capsulelor peste normal, productiei de seminte (cca. 60% din greutatea normala a capsulelor), productia de capsule (cca. 40% din greutatea normala a capsulelor cu seminte).
De exemplu, s-au gasit 10 plante la m cu 4 capsule in medie la fiecare planta. Greutatea capsulelor in medie este de 6 g, iar umiditatea peste normal este de 30%. Productia medie la m va fi: 10 x 4 x 6 = 240 g/m2.
Se scade: 30% umiditate peste normal : 240 g – (240 x 30/100) = 168 g/m2 ;
1% pierderi la recoltare, transport si manipulare: 168 g – (168×1/100) = 166,32 g/m . La aceasta greutate, semintele intra cu 60%, iar capsulele cu 40%, rezulta deci:
a) (166,32 x 60/100) = 99,8 g/m samanta; la hectar productia medie calculata va fi: (99,8 g x 10000 m2)/1000 = 998 kg/ha samanta;
b) 166,32 x 40/10066,52 g/m capsule; la hectar productia medie evaluata va fi: 66,52 x 10000/1000 = 665,2 Kg capsule (rotunjit 665 kg).
Capsulele se recolteaza prin retezarea cu secera sau cutitul, lasandu-se o codita de 2 – 3 cm. Dupa recoltare, se treiera cu combina sau batoza.
Se poate recolta direct cu combina C-12, careia i se aduc unele reglari ca: turatia – normala; deschiderea tobei – maxima; batatorul – 4 sine lemn; contrabatatorul – imbracat in tabla; darmonul mare – acoperit 1/3 cu tabla; curatirea I, sita de pleava – 16 mm; curatirea I, sita de boabe – 3 mm; curatirea I, sita de buruieni – 0.75 oarba; curatirea II, sita I 6 mm; curatirea II, sita II 3 mm; curatirea II, sita III oarba.
In vederea obtinerii semintelor pentru semanat, in cursul vegetatiei se aleg parcele uniform dezvoltate, cu plantele care au cele mai multe capsule de forma caracteristica. Nu se opresc indivizii cu flori rosii si nici cei care au fost atacati de daunatori si boli.
Din parcele se elimina din timp celelalte forme de mac pentru a se evita corcirea. Distanta de izolare este de minimum 500 m.