







Descriere
Hortensie Freudenstein, arbust ornamental cu flori mari, dantelate, parfumate, de culoare roz, Yurta
Denumire stiintifica: Hydrangea macrophylla
Denumire populara: Hortensie
Ambalaj: 1 butas
Inaltime planta: 30 cm, in ghiveci
Tufa: arbust ornamental înalt de 1–1,5 m. Ramurile sunt puternice, relativ rare, iar frunzele ovoidale sunt groase, de culoare verde mat.
Florile sunt mari, dantelate, aproape plate, format din flori fertile cele mici din centru inconjurate de petale mari, de culoare roz, in functie de pH-ul solului. Au un parfum delicat. Apar pe perioada verii; chiar si dupa ofilire decoreza tufa
Cerinţe: îi prieşte semiumbra şi preferă zonele umede cu sol bogat şi bine drenat (aciditatea solului influenţează nuanţa culorii florilor).
Plantare: solitar sau în grupuri. Arată frumos lângă casă sau gard, se poate creşte şi în ghivece.
PERIOADA DE PLANTARE: |
Repaus vegetativ (primăvara și toamna) |
---|---|
DISTANTA DE PLANTARE: |
2-5 m |
PERIOADA DE INFLORIRE: |
Iulie, August |
INALTIME LA MATURITATE: |
150-200 cm |
CONDITII DE LUMINA: |
Semi-umbră, Umbră |
CULOARE DECORATIVA: |
Mov, Roz |
Hortensia (Hydrangea) este un gen ce cuprinde 70-75 de specii de plante florifere din familia Saxifragaceae, originare din Asia si America. Majoritatea sunt arbusti cu inaltimea de 1-3 m, unele cresc sub forma de arbori de talie mica, iar altele sunt liane ce ajung pana la 30 m inaltime. Pot avea frunzisul persistent sau caduce. Toate speciile din zonele temperate au frunzele cazatoare.
Hortensiile infloresc de primavara devreme pana toamna tarziu. Formeaza inflorescente in forma de corimb sau panicul, asezate terminal. Prezinta doua tipuri de flori: mici (prezente in centrul inflorescentei) si mari (cu sepale voluminoase, divers colorate). Majoritatea speciilor au flori de culoare alba; unele specii isi schimba culoarea florilor in functie de pH-ul solului.
Sunt plante ornamentale des intalnite in gradini si parcuri, ca exemplare izolate sau in grupuri.
Denumirea genului “Hydrangea” provine din limba greaca si inseamna “vas cu apa”, facand referire la forma capsulelor de seminte.
In Romania, hortensia este una dintre cele mai cautate si indragite plante pentru gradini si apartamente. Hortensia se creste foarte usor pe balcon, in ghivece de dimensiuni potrivite, tinand cont de conditiile de lumina si hidratare.
-
Selectarea locului pentru plantare
Hortensia este o planta care se ingrijeste foarte usor, nefiind o planta foarte pretentioasa in comparatie cu alte plante de gradina sau de apartament.
Arbustul de hortensie adora extrem de mult lumina soarelui, lumina de dimineata, cand nu este asa puternica. Trebuie sa ai mare atentie sa nu plantezi hortensia sub umbra unui copac, deoarece radacinile copacilor atrag umezeala si toti nutrientii solului.
Umbra opreste procesul de crestere. Pentru a se dezvolta este indicat sa plantezi hortensia la o distanta de aproximativ 120 de cm una de alta.
Referitor la perioada de plantare a hortensiei, toamna reprezinta anotimpul potrivit.
-
Solul
Hortensia este una dintre plantele care se adapteaza la mai mult tipuri de sol, insa se recomanda sol de foarte buna calitate. Cuibul in care vei planta hortensia va trebui sapat cu un diametru de doua ori mai mare decat al manunchiului de radacini.
Solul trebuie sa contina un amestec de 3 parti pamant de flori, 1 parte compost si 1 parte turba. Dupa ce introduci radacinile in cuib si le acoperi cu sol, trebuie sa pastrezi o parte pentru a crea o movilita de 5-6 cm inaltime in jurul tulpinei. Dupa plantare se uda fiecare cuib cu apa din abundenta.
- Udarea hortensiei
Hortensia este o planta iubitoare de apa, deci trebuie udata in permanenta. Arbustii de hortensie nu trebuie lasati sa se ofileasca; primavara trebuie udati mai bine pentru a impiedica uscarea. Tot primavara apar mugurii de flori, iar daca se ofilesc, hortensia nu va mai inflori in timpul verii.
- Fertilizarea hortensiei
Hortensia face parte din categoria plantelor care nu necesita un program special si intens de fertilizare. Un sol cu o compozitie bogata in nitrogen va scadea din inflorirea hortensiei. In cazul in care vrei sa adaugi o substanta de fertilizare, poti folosi o substanta naturala (compost, diferite coji ale fructelor si legumelor). In plus, nu trebuie folosesti substante fertilizatoare in primele doua luni dupa plantarea unui butas.
Din punct de vedere al fertilizarii periodice, trebuie sa incepi direct de la radacina, o singura data la inceputul sezonului (februarie- martie) si inca o data la inflorire (iunie-august).
- Stimularea cresterii hortensiei
Stimularea cresterii hortensiei se face prin tundere. Tunderea se face prin “ciupirea” varfurilor nou crescute pe tot parcursul primaverii, pana la aparitia mugurilor.
Tulpinile de culoare maro nu trebuie taiate toamna, acestea vor inmuguri cel mai bine primavara urmatoare. Nu trebuie taiate nici inflorescentele uscate, deoarece pe tot parcursul sezonului rece ele vor oferi protectie pentru lastarii noi.
- Inmultirea hortensiei
Inmultirea hortensiei se face prin 3 modalitati:
Metoda divizarii radacinilor:
- metoda este valabila pentru plantele deja crescute;
- metoda divizarii se aplica primavara, inainte de infrunzire;
- madacinile se separa cu grija pentru a evita despicarea ramificatiilor principale;
- dupa separarea radacinilor in doua cuiburi, trebuie udate foarte bine.
Inmultirea hortensiei prin lastari: se taie lastarii nou formati in perioada februarie-iunie si apoi se planteaza in pamant.
Inmultirea hortensiei prin marcotaj:
- vara, trebuie sapata o groapa in apropierea arbustului de hortensie, cu mare grija pentru a nu taia radacinile plantei;
- se indoaie tulpina (cu mare grija pentru a evita deteriorarea) si apoi se indeparteaza o portiune de coaja de aproape 2,5 cm, zona in care tulpina atinge pamantul;
- zona indoita cu o crescatura in coaja se acopera cu pamant; trebuie lasata o portiune de aproape 30 de cm de tulpina;
- pe timp de toamna, tulpina la care s-a facut marcotajul va avea radacini si va fi gata de plantat.
- Protejarea hortensiei pe timpul iernii
Hortensia este o planta cu o rezistenta de pana la -15 grade Celsius. Cu toate acestea, trebuie sa i se asigure o protectie deosebita pe toata durata iernii, in special butasilor nou plantati sau tulpinilor marcotate. Pentru o protectie sigura, trebuie sa se acopere butasii cu o parte de pamant.
Se poate inveli cu o folie de plastic partea de jos a tulpinii.
- Boli si daunatori ai hortensiei
- Ciupercile (Botrytis cinerea) – sunt prezente in sol sau la nivelul radacinii, in cazul in care apa este din abundenta;
- Parazitul Microsphera polonica (Fainarea) – este produsa de catre acest parazit si se remarca ca o pelicula alba;
- Acarienii;
- Afidele ( paduchii de frunze).