Descriere
Goji Berry, butas de Goji Berry, arbust peren rezistent la seceta, Yurta
Ambalaj: 1 butas
Inaltime planta: 30 cm, in ghiveci
Goji este un arbust fructifer cu proprietăți revitalizante.
Arbust stufos, poate ajunge la 2,5 m, cu frunze simple, lanceolate, lucioase.
Florile sunt mici și mov.
Produce bace de 1-1,5 cm, roșii-portocalii şi dulci.
Nu este pretențios față de sol, este rezistent la ger, secetă și boli.
Fructele au un efect vitaminizant, imunostimulator, tonifiant și antioxidant puternic. Se consumă proaspete, dar și prelucrate, de preferință netratate termic.
PERIOADA DE PLANTARE: |
Repaus vegetativ (primăvara și toamna) |
---|---|
DISTANTA DE PLANTARE: |
1-2 m |
PERIOADA DE INFLORIRE: |
Mai, Iunie, Iulie, August |
INALTIME LA MATURITATE: |
2-3 m |
CONDITII DE LUMINA: |
Semi-umbră, Soare |
PERIOADA DE RECOLTARE: |
August, Septembrie, Octombrie |
MARIMEA FRUCTULUI: |
M |
Goji sunt arbusti pereni, rezistenti la seceta. Cultura se infiinteaza prin rasad, care la 6-8 frunze se repica in ghivece. Toamna, rasadurile sanatoase mari de 25-30 cm se planteaza in loc definitiv. Intra in productie dupa 2-3 ani. Utilizare: medicina, pentru intarirea sistemului imunitar, contine vitamine si antioxidanti.
Goji – Tot ce trebuie sa stii, plantare, intretinere, recoltare
Goji, denumit stiintific Lycium Barbarum, face parte din familia Solanacee. Originar din Tibet, arbustul de goji are o coroana de 2 metri in diametru, ramuri spinoase, cu fructe bogate in vitamine. Goji este foarte bine adaptat la conditiile de mediu din tara noastra.
Goji poate fi plantat in sistem tufa sau pom. Acesta prefera solurile insorite, cu pante line, orientate spre sud si un ph de 6-7.
Arbustul de goji rezista la variatii de temperatura, intre -25 grade C si -4 grade Celsius. Goji infloreste in luna mai si fructifica in luna iulie.
In antichitate frunzele de goji erau utilizate pentru incetinirea procesului de imbatranire si mentinerea sanatatii.
In prezent, fructele se utilizeaza in alimentatie, productie farmaceutica si apicultura, fructele fiind foarte apreciate de specialisti pentru aportul ridicat in antioxidanti si vitamine.
Plantatiile de goji incep sa prinda si la fermierii si agricultorii romani din ce in ce mai mult, mai ales datorita cererii crescute pe pietele vest-europene pentru produsul finit – fructele goji.
Alegerea si pregatirea terenului pentru plantatia de goji
In Romania majoritatea terenurilor agricole sunt bune pentru infiintarea unei culturi de goji, deoarece goji prefera solurile cu buna permeabilitate, ideale fiind cele care au in compozitie o treime nisip.
Aciditatea optima a solului pentru a infiinta o cultara de goji este de 8.2-8.6 pH.
Plantatia de goji este bine sa se infiinteze pe un teren destelenit, eliberat de maracini si alte radacini.
Nu uitati ca plantele de goji prefera pantele insorite, dar suporta bine si umbrirea partiala.
Inainte de efectuarea araturii de toamna, solul se va fertiliza cu:
20t/ha gunoi de grajd (vechi de 4 ani). Un ingrasamant complet care contine 0,5% N, 0,25% P, 0,6% K si microelemente. Poate fi folosit la toate plantele. Are o durata de actiune de trei ani, materia organica se mineralizeaza mai ales in perioadele de vara. Mareste capacitatea pentru apa si aer a solului, afaneaza solurile grele si aglomereaza pe cele nisipoase.
Pentru a fi apt de utilizare, gunoiul trebuie sa fie bine fermentat, deci sa fi stat indesat si in platforme timp de cel putin 3-4 ani. Are efect mai ales pe solurile reci si cu fertilitate scazuta, pe care poate fi administrat si dupa o pastrare de numai 6 luni, deci intr-o stare mai “paioasa”.)
350 kg/ha superfosfat (Ingrasamant chimic ce contine 18% P si se prezinta sub forma de praf sau granule alb-cenusii, cu solubilitate redusa. Nu este higroscopic, dar trebuie pastrat in loc uscat. Se foloseste pe toate solurile ca ingrasamant de baza)
150 kg/ha sare potasica (Ingrasamant chimic ce contine 40% K, ce se prezinta ca o sare de culoare alb-murdar, cu nuante de roz. Intrucat contine si clor, trebuie utilizat cu atentie in cazul trandafirilor, care sunt sensibili la acest element. Se da pe soluri neutre, dar daca se da pe soluri acide, atunci se amesteca cu 30% var).
Daca terenul se pregateste primavara si nu am realizat fertilizarea de toamna, atunci se va administra doar gunoiul de grajd.
Solurile mlastinoase ori care au predispozitie psre baltire nu sunt potrivite pentru infiintarea unei culturi de goji.
Verificati panza freatica- daca aceasta urca mai sus de 1 m adancime, terenul nu este potrivi pentru infiintarea unei culturi de goji.