Descriere
Goji Berry seminte de Goji Berry Arbust Peren Rezistent la Seceta, Laktofol
Arbusti pereni, rezistenti la seceta. Cultura se infiinteaza prin rasad, care la 6-8 frunze se repica in ghivece. Toamna rasadurile sanatoase, mari de 25-30 cm se planteaza in loc definitiv. Intra in productie dupa 2-3 ani. Utilizare: medicina, pentru intarirea sistemului imunitar, contine vitamine si antioxidanti.
Ambalaj: 0.15 grame de seminte
Germinarea semintelor
Seminţele ce urmează a fi plantate se pot planta direct aşa cum sunt uscate sau se pot pune la înmuiat în apa o zi/noapte. Cu nisip se amesteca seminţele care se pun în răsadniţă sau saci cu turbă, cele fără nisip se pun în tăvi alveolare câte una sau două seminţe sau în ghivece sau săculeţi. Se pun seminţele la înmuiat într-un vas cu apă dezmorţită (nici calda, nici rece). După ce s-au înmuiat şi umflat se pun cu penseta sau cu mâna in alveole, ghivece, se seamană în răsadniţe…etc. Pământul folosit pentru însămânţat este de preferat sa fie turba de 5 mm şi cu un PH cât mai ridicat. Puteţi face şi dumneavoastră amestecul de pământ pentru răsaduri, de exemplu: din pământ de ghiveci(pădure) amestecat cu nisip şi îngrăşământ organic (mraniţă).
Avem substratul şi seminţele pregătite, ştim metoda de însămanţare….însămânţăm (înnainte de însămânţare ar fi bine daca am uda substratul binişor).
După ce am pus seminţele pe substrat, pe acestea le acoperim cu pământ cu grosimea de 2-4 mm, max 5 mm (presărăm pământ peste seminţe exact cât să fie acoperite). Odată acoperite udăm bine şi avem grijă să nu rămână seminţele descoperite (vermorelul e ideal pentru udarea prin pulverizare fină).
Ele au nevoie de umiditate, de căldură şi temperatură cât mai constată pentru a germina, iar după germinare au nevoie de lumină (preferabil de zi, minim 12 ore).
Până răsar pământul se menţine umed constant (dar sa fie drenat pămantul, să nu baltească apa), după ce răsar în proporţie de 80%, udarea se va face odată la 2 zile (pentru a stimula planta să işi dezvolte rădăcina în căutarea de hrană).
Temperatura ideală pentru germinare este de 18-20° C (germinează în 6-10 zile), dar temperatura minimă de germinare este 12-14°C (germineaza în 10-20 zile).
Ele preferă lumina de zi şi să cadă de sus, pe verticala (ca să nu crească strâmbe, întinzandu-se după lumină). Când nu au suficientă lumină (min. 12 ore), ele cresc înalte şi subţiri, există riscul să le pierdeţi.
Perioada ideală pentru însămânţare este din luna aprilie pentru cei ce nu au condiţii (sera încălzită).
Răsadurile se repică după ce sunt viguroase, au 6-10 frunzuliţe şi o tulpină sănătoasă, iar sistemul lor radicular este foarte bine dezvoltat.
Exact ca plantele de rosii se cresc si gojiile.
Dupa 8-10 zile ies primele plantute si in primele 2-3 luni cresc foarte incet.
Cu pamant bun, un pic de nisip (perlit) si ingrasamant natural (organic) - nu prea mult sa nu arda planta - se poate face si amestecul pentru repicare (asta daca nu va permiteti sa cumparati turba cu dimensiunea 5-20mm).
Nu udati prea mult planta ca sa nu stea in apa.
La o inaltime de 3-5 cm trebuie repicat (cand planta are deja 5-8 frunzulite si tulpina groasa si rasadul pare viguros) in ghivece, saci de nylon sau direct in pamant afara (asta cam dupa jumatea lunii aprilie - inceput mai, depinde de zona si conditiile climatice).
Nu mai ramane decat sa le udati si sa aveti rabdare sa creasca, iar in toamna se pot pune in plantatie sau gradina, dupa caz.
In prealabil se va pregati terenul unde vor fi plantati arbustii. Daca sunt pusi in ghiveci sau saculeti se pot planta in orice perioada a anului (in afara de perioada de inghet).
Cei care sunt pusi in pamant in gradina se pot scoate toamna (de preferat) sau primavara si se pot muta in plantatie. Inaltimea minima de plantare este de 25-30 cm cand planta este viguroasa si suficient de puternica, cand se pune in plantatie trebuie udat bine pamantul si este recomandat sa se ude timp de 2 saptamani pentru a se asigura suficienta apa in sol pentru ca arbustul sa se dezvolte armonios.