Descriere
Gladiole Red (5 bulbi), gladiole cu flori rosii stalucitoare, bulbi de flori
Denumire stiintifica: Gladiolus
Clasa superioara:Ixieae
Familie: Iridaceae
Ambalaj: 5 bulbi
Gladiola este o floare originara din Africa de Sud si bazinul mediteranean. Numele de gladiola provine din cuvantul latin „gladius”, ce inseamna sabie, de aceea floarea mai este cunoscuta si sub numele de ”sabiuta”. Aceasta denumire i-a fost data din cauza aspectului sau de tija alungita si ascuţita catre varf.
Florile cresc orientate intr-o parte, in forma de spic.
Gladiolele au fost hibridizate intens, existand o gama foarte larga de culori si multe varietati.
In zonele temperate, bulbii celor mai multi hibrizi se pot scoate din pamant toamna si se pot depozita peste iarna intr-un loc ferit de inghet, pentru ca primavara sa se replanteze.
Unele specii din Europa si de la altitudinile mari din Africa sunt mai rezistente, suportand frigul chiar pana la -26 grade C, astfel incat bulbii pot fi lasati in pamant si pe timpul iernii.
Inainte de recoltarea si depozitarea bulbilor, trebuie ca frunzele plantei sa fie lasate sa se usuce si sa cada in mod natural.
Gladiolele se inmultesc fie din bulbii mici nou aparuti, fie prin seminte.
Plantarea gladiolelor se face primavara, imediat dupa zvantarea si incalzirea solului, cand temperatura atinge 10-12 grade C. Se evita plantarea bulbilor intr-un teren greu, rece si umed, deoarece rasarirea plantelor ar fi mult intarziata.
In vederea infloririi si maturarii bulbilor in bune condiţii, perioada de plantare are mare importanţa. Ea se va stabili in funcţie de precocitatea soiurilor cultivate si de condiţiile solului si climei regiunii respective.
Perioada optima pentru plantarea gladiolelor este luna aprilie; pentru regiunile calde, cu soluri usoare, sfarsitul lunii martie si inceputul lunii aprilie, iar pentru regiuni mai reci, cu soluri grele, sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai, pentru a se obţine o inflorire din iulie pana in octombrie. In caz de semiumbra si umbra florile vor fi de calitate inferioara.
Se cultivă pe soluri bine drenate și fertile, în plin soare.
Plantarea se face la 15 cm adâncime și 10-15 cm față de grupurile aflate la margine.