







Cornus alba Gouchaultii (ghiveci 1,5 L), arbust decorativ, frunze mari, verde cu alb, flori albe
Descriere
Cornus alba Gouchaultii, arbust decorativ, frunze mari, verde cu alb, flori albe
Mod de ambalare: ghiveci 1,5 l
Cornus alba Gouchaultii este un arbust decorativ de cca. 2,5 m inaltime si 2 m in circumferinta, avand frunze mai mari, de culoare verde clar cu margini albe. Crengile au culoare rosu-maro.
Florile sunt de culoare alba, de 5 cm diametru; infloresc la inceputul lunii mai.
Amplasare: in orice tip de sol, chiar si in cele calcaroase sau sarace. In plin soare sau semiumbra, solitar sau in combinatii cu alti arbusti.
Îngrijire: nu necesita ingrijiri speciale (udare moderata, iar primavara si toamna, pamantul se sapa in jurul copacului; primavara se administreaza ingrasamant chimic sau natural). Trebuie tuns in fiecare primavara, pentru a asigura culoarea rosie-maro a crengilor.
Cornus este un gen de plante din familia Cornaceae, originare din zonele cu climat temperat si temperat-rece ale Europei, Asiei si Americii de Nord. Cresc sub forma de arbori de talie mica sau arbusti, cu frunzisul caduc. Sunt plante florifere, inflorescentele au aspect diferit de la o specie la alta.
Au inaltimi cuprinse intre 2-3 m si 10 m. Prezinta frunze simple, cu marginea dreapta si nervuri pronuntate; sunt dispuse opus pe ramuri. Majoritatea au inflorescentele alcatuite din mai multe flori grupate, dar sunt si specii cu flori singulare. Unele specii infloresc primavara tarziu-vara, iar altele infloresc timpuriu, la sfarsitul iernii. Formeaza fructe drupe, divers colorate, ce contin 1-2 seminte.
Se planteaza in parcuri si gradini in scop ornamental, ca exemplare solitare sau in grupuri. In Europa de Est, specia Cornus mas este cultivata pentru fructele comestibile, folosite la diverse preparate. Lemnul acestora are o densitate mare, fiind utilizat la fabricarea obiectelor mici, ce necesita un lemn puternic. Scoarta cornului este bogata in taninuri si este folosita in medicina traditionala.
Specii si varietati
Genul cuprinde aproximativ 30-60 de specii.
Conditii de mediu
Lumina: suporta atat locurile luminoase, cat si pe cele semiumbrite.
Temperatura: in afara de C. kousa, care este o specie subtermofila, celelalte specii sunt rezistente la ger.
Solul: majoritatea speciilor nu au cerinte specifice pentru sol, suportand solurile umede, dar si uscate. C. kousa si C. florida prefera un sol reavan, usor, necalcaros.
Ingrijire:
Udare: udarea se face regulat, astfel incat solul sa se usuce la suprafata.
Fertilizare: aplicarea ingrasamintelor se va face in perioada de crestere vegetativa, cu ingrasaminte specifice (arbusti ornamentali/arbusti fructiferi).
Boli si daunatori: printre bolile care pot aparea la corn, se numara ciuruirea frunzelor. Daunatorii care pot afecta cornul sunt paduchii lanosi si cicada melifera.
Plantare:
Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Imediat dupa plantare se uda din abundenta, apoi se mentine pamantul mereu reavan.
Inmultire:
Speciile de corn pot fi inmultite prin seminte, butasire, marcotaj si altoire.
- semintele se seamana imediat dupa recoltare (C. mas, C. sanguinea) sau dupa ce au fost stratificate un an (C. florida, C. kousa).
- butasirea se face cu portiuni de lastari semilignificati. Se preteaza pentru C. alba si C. stolonifera.
- prin marcotaj (arcuit sau musuroit) se inmultesc numai varietatile, in lunile mai-iunie.
- altoirea se face in ochi dormind, la C. mas.
Majoritatea arborilor si arbustilor sunt specii melifere.
Sunt specii ce lastaresc puternic si au o crestere rapida.
C. sanguinea si C. mas rezista la atmosfera poluata din mediile urbane.
Unele cultivaruri se preteaza pentru tunderea ca garduri vii.
Genul Cornus cuprinde unele specii erbacee perene.