







Descriere
Condurul Doamnei Alaska, seminte Tropaeolum nanum Alaska, frunze decorative verde cu alb, Opal
Mod de ambalare: 2 gr de seminte
Denumirea științifică a plantei este Tropaeolum majus. Denumirile populare sunt: condurul-doamnei, condurași, călțunași, sultănele, lupidragi, bobidragi, nasturtium, papucul-doamnei. Planta face parte din familia Tropaeolaceae.
Condurul-doamnei este o plantă decorativă anuală cu aspect de tufă sau plantă cățărătoare, cultivându-se atât ca plantă decorativă de bordură, cât și pentru decorarea gardurilor, pergolelor sau teraselor.
Frunzele, cu forma circulară și diametrul de 5-12 cm, au culoarea verde închis în partea superioară și verde deschis în partea inferioară.
Condurul-doamnei înflorește din iunie și până în octombrie. Florile sale spectaculoase și parfumate au un diamentru de 5 cm. Cromatic, acestea merg de la galben și crem până la portocaliu, roz și roșu.
Dimensiunile plantei:
Tufele cresc până la 30-40 de centimetri înălțime, în timp ce soiurile cățărătoare ajung până la 2,5 metri.
Cultivarea condurului doamnei:
Condurul-doamnei se cultivă în soluri mai sărace, afânate, bine drenate, amplasate în zone însorite. Solurile bogate în substanțe nutritive duc la o dezvoltare abundentă a frunzișului în detrimentul florilor.
În cazul soiurilor cățărătoare, dacă nu se cultivă lângă un gard sau pergolă, este necesar să se construiască un spalier de susținere.
Condurul-doamnei se seamănă în ghivece în spații interioare începând cu luna martie, putând muta plantele în grădină în luna mai. Direct în grădină se poate semăna dupa ce a trecut riscul înghețului. Plantele răsar în aproximativ trei săptămâni de la însămânțare.
În perioadele de secetă se udă abundent.
Boli si dăunători:
Păduchii verzi ce atacă frunzele se îndepărtează cu jet de apă sau folosind soluții acaricide în cazul unor atacuri masive.
Înmulțire:
Prin semințe, 3-4 semințe într-un cuib la o adâncime de 1 cm. Se recomandă înmuierea semințelor 12 ore înainte de semănare.
Utilizarea condulului doamnei:
- Condurul-doamnei se cultivă ca plantă ornamentală în grădini și parcuri.
- Condurul-doamnei se utilizează ca plantă medicinală în afecțiuni respiratorii, digestive sau urinare, având acțiune antibacteriană, antifungică, antiseptică, vermifugă.
- Plantă comestibilă, florile se folosesc în salate atât ca decor, cât și pentru vitaminele și antioxidanții conținuti, iar semințele ca substitut pentru capere.
- Condurul-doamnei este și o plantă companion, întrucât atrage furnicile, acționând ca o barieră în calea acestora atunci când se cultivă în preajma grădinii de legume.
- Florile sale parfumate și frumos colorate atrag polenizatori (albine, fluturi) sau insecte benefice protejării grădinii de dăunători prin metode naturale.
- Îndepartează insectele dăunătoare ale legumelor, cum ar fi: afidele, muștele albe, gândacii castravetelui, insectele ce atacă roșiile, etc.
