Coacazul negru Deea este un arbust cu tufa rasfirata, de forma rotunjita, usor aplatizata, cu un numar mijlociu de lastari bazali. Lastarii sunt slab pigmentati.
Ciorchinii sunt scurti si compacti, iar fructul este mare, sferic, cu fermitate mijlocie, negru. Insusiri fiziologice: soi viguros, infloreste timpuriu, are rezistenta buna la rugina si fainare. In conditii de seceta apar simptome de ofilire.
Capacitatea de productie: productia medie 1,9 kg/tufa.
Caracterizarea tehnologica: perioada de maturare este timpurie, de regula a treia decada a lunii iunie. Fructele sunt de greutate mare 1,15 g si au un gust foarte aromat.
Coacazul conține taninuri, rutozid, vitamina C, urme de ulei volatil de culoare verde (până la 0,2%) format din carburi terpenice. Fructele conțin cca 150 mg% vitamina C, vitamine din complexul B, acizi organici (citric, malic), pectine, zaharuri, antociani, ulei gras, terpene, flavonoide (miricetol, cvercetol, carnferol), pectine, calciu, fier, potasiu, fosfor, vitamina PP.
Coacazul rodeste timpuriu si regulat, nu are pretentii la spatii extinse, putand fi plantat in orice coltisor din gradina.
Tufa completa de coacaz se obtine după 3-4 ani, cand acumuleaza 14-16 tulpini de varste diferite, bine garnisite cu formatiuni de rod. Forma aplatizata necesita spalier de 1,8 m inaltime cu 3 randuri de sarma dubla la 0,5m; 1,10 m; 1,70 m. Coacazul mai poate fi condus cu trunchi mic de 0,2-0,40 m sau cu trunchi inalt de 0,8-1,0 m.
Cel mai bun moment pentru a planta arbuşti de coacaz este inceputul iernii, la mijlocul lunii noiembrie cand vremea este bună. Arbustii de coacaz pot fi plantati în orice moment până la mijlocul lunii aprilie, atâta timp cât solul nu este prea umed sau inghetat, iar plantele nu au pornit in vegetatie.
Plantele de coacaz ar trebui să fie distanţate la 1.8 m intre randuri si 1 m pe rand. Se face o gaura suficient de largă pentru ca rădăcinile să se aseze comod fara sa se stanjeneasca reciproc.
Adâncimea de plantare a coacazului este destul de importanta, deoarece arbustii de coacaz produc in mod natural un număr mare de drajoni chiar de sub nivelul solului .
Pentru a încuraja această creştere de drajoni, arbuştii de coacaz se planteaza cu aproximativ 5 cm mai adânc decât erau în ghiveci sau la pepinieră (în cazul în care radacinile sunt nude-înrădăcinate). Completaţi în jurul rădăcinilor cu pamant şi tasati-l bine cu piciorul.
Dupa plantat, tăiaţi fiecare ramura a coacazului la nivelul a doi boboci de deasupra nivelului solului. Acest lucru poate suna drastic, deoarece planta va avea aproximativ 5 cm de la sol, dar va încuraja formarea unui sistem puternic de rădăcini, precum şi creşterea economică robustă deasupra solului.
Taierile de fructificare constau in eliminarea tulpinilor imbatranite, rupte, uscate, bolnave si a celor care indesesc tufa.
Taierile de intretinere urmaresc eliminarea cu regularitate a lemnului mai batran de 4-5 ani.
Dupa aproximativ 10 ani productia scade, la fel si cresterile si sunt necesare taieri de regenerare prin care se indeparteaza tulpinile imbatranite, iar cele tinere se scurteaza de la 1/3 pana la 2/3 din lungime, in functie de vigoarea plantei.