Pachet: 0.5 gr de seminte
Ciubotica cucului (Primula veris) se mai numeste si cizma cucului, urechea ursului, anglicel, anglica, primula, anghelina, calce, talpa gastii, tata oii, tata caprei, urechea soarecelui, clopotel si cinci flori.
Este o planta perena cu flori erbacee din familia Primulaceae. Specia este autohtonă în cea mai mare parte din Europa temperată și Asia de vest.
Beneficii pentru sanatate:
Ciubotica-cucului este o planta cu o multime de beneficii asupra organismului uman, fiind un component important al multor suplimente alimentare de calitate.
In cazul durerilor de cap, afectiunilor renale, problemelor gastrointestinale, nevralgii, insomnie, raceala, Primula Officinalis este recunoscuta ca avand proprietati de calmare a simptomelor.
Poate fi utilizata sub forma de ceai, decoct sau suplimente alimentare. Are si uz extern, iar decoctul sau cataplasma de ciubotica-cucului au efecte de calmare.
Este considerata utila si in cazul diverselor probleme din perioada menstruatiei, bufeuri, diverse dureri sau stari de nervozitate. Are o actiune de sustinere a organismului uman si in diverse situatii de stres, agitatie si neliniste si este un ajutor si in cazul formelor usoare de insomnie.
Beneficiile asupra organismului sunt numeroase, si sunt vizibile in scurt timp de la inceperea tratamentului.
1. Ceaiul de ciubotica cucului este eficient in combaterea starilor nervoase. Preparatul este un adevarat sedativ pentru organism. Ajuta la calmarea sistemului nervos central si este indicat in starile ridicate de stres si irascibilitate.
2. Ciubotica cucului ajuta in starile de insomnie.
Ajuta organismul sa scape de tensiunea nervoasa si musculara si ajuta la relaxare indiferent de gradul de insomnie. Preparatele de ciubotica cucului combat rapid efectele deranjante ale insomniei.
Acelasi efect calmant il au preparatele din ciubotica cucului si asupra depresiei. Solutiile obtinute din florile si radacinie primulelor nu sunt tratamente impotriva acestor afectiuni, insa sunt suplimente care pot fi combinate cu tratamentele prescrise de medicii specialisti si au efecte deosebite.
3. Tratament natural contra infertilitatii, la femei.
Putini stiu ca aceasta planta este un remediu eficient impotriva infertilitatii. Compusii activi ajuta la tonifierea musculaturii cervixului, a consistentei mucusului cervical, totodata ajuta la reglarea ovulatiei.
4. Amelioreaza simptomele provocate de infectiile respiratorii.
Proprietatile calmante si expectorante sunt extrem de apreciate de pacientii care sufera din pricina guturaiului, a gripei si a racelilor sezoniere.
5. Ciubotica cucului este eficienta in combaterea afectiunilor renale si ale vezicii urinare.
Ajuta la recuperarea rinichilor si a vezicii urinare dupa anumite afectiuni si are actiune depurativa, facilitand eliminarea pietrelor de la nivelul acestor organe.
6. Tinctura de primule obtinuta din rizomi si flori este un bun medicament pentru stomac si afeciunile gastro-intestinale. Favorizeaza dezvoltarea normala a florei microbiene si ajuta la inlaturarea simptomelor produse de bolile diareice.
7. In cazul uzului extern al plantei, aceasta se foloseste sub forma de decoct. Calmeaza durerile articulare, dupa ce este aplicat sub forma de comprese. Acest decoct extern se prepara simplu: aproximativ trei linguri de radacina de ciubotica-cucului la 200 ml de apa.
Florile de Primula Officinalis se adauga in aproximativ un litru de apa fierbinte, pentru a crea cataplasma cu infuzie. Aceasta calmeaza durerea si are efecte cicatrizante.
Moduri de utilizare:
Florile si radacinile plantei pot fi utilizate in diferite moduri in terapiile naturiste. Dozele trebuie ajustate de medicul curant in functie de gravitatea bolii.
1. Sirop de ciubotica cucului. Poate fi obtinut prin amestecarrea radacinii proaspat tocate cu miere de albine. Proportiile recomandate sunt 1 parte primule/3 parti miere de albine. Amestecul trebuie lasat la macerat pentru o luna, dupa care poate fi consumat. Siropul este eficient in bolile respiratorii.
2. Ceaiul de ciubotica cucului poate fi preparat in casa prin amestecarea unei linguri de flori uscate cu 250 ml apa clocotita. Amestecul se consuma dupa ce a ajuns la temperatura camerei. Ceaiul se poate obtine si din radacinile uscate ale primulelor.
3. Decoctul se obtine prin macinarea radacinilor uscate de ciubotica cucului. Pulberea se utilizeaza in tratarea afectiunilor intestinale, nervoase si gastrice. Decoctul se prepara prin amestecarea unei lingurite de pulbere cu 200 ml de apa rece.
4. Vinul de ciubotica cucului este un preparat ce poate fi obtinut din flori proaspete amestecate cu vin alb sec din struguri. Acest preparat trebuie lasat la odihnit la soare pentru doua saptamani, dupa care poate fi consumat.
5. In zilele de vara se poate prepara si o limonada sanatoasa, din rizomi sau flori de ciubotica cucului, la care se adauga lamaie si miere. Aceasta bautura este recomandata pentru aportul mare de vitamina C.
Compozitie:
De la ciubotica cucului sunt utilizate in scop terapeutic radacinile si florile. Aceste organe sunt bogate in saponozide triterpenice, acid primulinic, amidon, zaharuri, ulei volatil, substante flavonoide, elemente carotenoide si vitamina C.
Frunzele de ciubotica-cucului contin vitamina C si beta-caroten. Vitamina C are o multime de beneficii asupra organismului uman. Ajuta la regenerarea celulara a pielii, este un suport pentru organism in scaderea colesterolului, ajuta la absorbtia fierului, contribuie la scaderea tensiunii arteriale.
Dar poate cel mai important rol al vitaminei C este de intarire a sistemului imunitar, ajutand la prevenirea infectiilor virale si sustinand organismul in lupta cu racelile deja instalate.
Tot frunzele contin si beta caroten, care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire prematura a celulelor.
Pe de alta parte, rizomii de ciubotica-cucului si radacinile contin saponoizi. Ciubotica-cucului mai contine si calciu, potasiu sau sodiu.
Zone de raspandire si perioada de cules:
Galbenul intens al florilor poate fi observat primavara si tot atunci, in functie de zona, pot fi observate si plante de culoare rosie si portocalie. Infloreste in perioada aprilie-mai, iar plantele pot atinge inaltimea de 30 de centimetri, cele mai scunde avand aproximativ 15 cm.
Planta se deosebeste datorita florilor de culoare galben cu petale in forma de inimioara si a tulpinilor de culoare verde deschis acoperite cu par fin si des.
Planta infloreste devreme in primavara si de aceea poate fi recoltata in scop terapeutic pana la inceputul lui iunie, cand se formeaza fructele. Florile colectate trebuie separate de tulpini si puse la uscat. Dupa uscare, florile se remarca prin mireasma suava si delicata.
Ciubotica cucului este o planta medicinala care prefera zonele montane si submontane racoroase, insa se dezvolta bine si in zonele de campie si deal. Poate fi intalnita in gradini, poieni, pasuni sau fanete insorite.
Precautii si contraindicatii:
Ciubotica cucului este o planta toxica daca este consumata in cantitati mari. Se va consuma cu precautie si moderatie.
Nu este indicata folosirea plantei Primula Officinalis in cazul persoanelor care sufera de epilepsie.
De asemenea, nu este indicat in perioada sarcinii si a alaptarii.
In cazul suplimentelor alimentare pe baza de ciubotica-cucului se recomanda consultarea medicului sau a farmacistului.
Informaţiile disponibile pe site-ul nostru despre suplimentele alimentare sunt puse la dispoziţia dumneavoastră cu titlu informativ. Acestea sunt alcătuite pe baza sintezei literaturii de specialitate şi a documentaţiei de la producători, nu ne angajează responsabilitatea şi nu constituie informaţii medicale.